Ugrás a tartalomra
Pixabay/Bru-nO

Skuplje je seme suncokreta, poskupelo je ulje, a šta je u pozadini ovih poskupljenja?

2021.10.14
16:52
2021.10.14
17:24
Forrás
Pannon RTV
Trenutno se litra jestivog ulja suncokreta u Srbiji kreće između 165 i 220 dinara.

Poskupljenje cena može se objasniti skokom otkupne cene suncokreta. Ove godine pod suncokretom je posejano 220 hiljada hektara, a zbog vremenskih prilika, pre svega zbog suše, prinos je  za oko 30 odsto manji nego prošle godine. Sve to je uticalo da u prodavnicama poskupi jestivo ulje. Ipak, šta je pozadina ovih poskupljenja?

Pixabay/Hans

Žitarice i suncokret su berzanska roba, što znači da su neposredno izložene zakonu ponude i tražnje – objašnjava Imre Zombori. Ekonomista naglašava da je u poslednje vreme izuzetno povećana tražnja za suncokretovim uljem, i ponuda ne može da održi korak sa njom.

„Privreda i poljoprivreda i sve ostalo je ponovo pokrenuto, potrošnja je naglo skočila, a poljoprivredna proizvodnja ne može tako brzo da se ponovo organizuje. To bih imenovao kao glavni razlog. To što je kod nas delom porasla otkupna cena, i onda naravno konkretno uticalo je i na Srbiju. Ali to je izloženo i kolebanjima na svetskom tržištu."

Rast cene ulja može se povezati i sa onim što se dešava na svetskom tržištu – konstatovalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Maloprodajna cena jestivog ulja od suncokreta u Srbiji, nakon poslednjeg povećanja, kreće se od 165 do 220 dinara. Jedan od načina na koji može da se utiče na smanjenje cene je i uvoz ulja od suncokreta, ali nije sigurno ni da bi ta mera donela trajne rezultate. U čitavom regionu cena jestivog ulja je slična ili i skuplja, dodaje Ministarstvo.

„Građani uvek smatraju skupim i uvek će smatrati skupim. Pri čemu je cena suncokreta prošle godine bila 38 dinara, a prema novim berzanskim izveštajima sada je između 65 i 45 dinara. Poskupljivaće sve dok ljudi imaju novca da plate" rekao je Branislav Gulan, stručnjak za poljoprivredu.

O ovoj temi ranije se oglasio i ministar poljoprivrede. Rekao je da je cena viša za 10 dinara, a jedna porodica za mesec dana maksimalno potroši četiri litre ulja. To znači dodatni izdatak od 40 dinara.

 

suncokret
jestivo ulje

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.