Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Skupo je, ali još uvek najprihvatljivije

2022.08.07
16:26
2022.08.08
15:27
Forrás
Pannon RTV
Od prvog avgusta gas je u srpskim domaćinstvima skuplji za devet odsto. Prema novom cenovniku Srbijagasa, gas, čiji je kubni metar bez poreza koštao 32,28 dinara, sada će koštati 35,11 dinara.

Poslednje poskupljenje gasa u Srbiji bilo je 2017. godine, a poskupljenje je pre mesec dana odobrila Agencija za energetiku Srbije.

Dolaskom ozbiljnijih mrazova, samo održavanje temperature iznad nule u jednospratnoj porodičnoj kući može predstavljati značajan trošak.

Pannon RTV/Óvári Dániel

Norbert Đeri samo povremeno dolazi kući, ali mu je zimi mesečni račun za gas i ovako bio 10.000 dinara, a koji će se povećati, ukoliko se zadrži duže.

Norbert Đeri: „Ako želim da bude toplo, košta još više jer moram dodatno zagrejati. U stvari, svako malo povećanje jednako je ogromnoj katastrofi, jer je gas jednostavno skup, svi energenti su skupi, a gas je i dalje najprihvatljiviji. Probao sam da se grejem na drva, ugalj, pa čak i na struju u poslednjih nekoliko godina. Nijedan od njih se nije pokazao efikasnim."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Niko nije sretan zbog poskupljenja, mnogi zabrinuto očekuju grejnu sezonu. Na ovo utiče i to što će od septembra, uz sve ostalo, poskupeti i struja.

„Mi se grejemo na gas. Ionako je sve poskupelo, pa ne znam baš kako ćemo da radimo. Sigurno će računi biti veći, pa ne znam. Biće teška zima. Poskupela su i drva, a poskupeće i struja. Ne znam. Teško je ovako."

„Mislim da je poskupelo širom sveta. Gas je najmanje poskupeo kod nas. Evo, naš predsednik se bori da cene budu što niže. Mislim da je realno i nigde nema jeftinije. U svetu je još skuplje."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Na osvonu podataka, godišnja stopa inflacije u junu iznosila je 11,9 odsto. Pošto je i gas uključen u proizvodnju proizvoda, to može doprineti povećanju cena.

Laslo Karai, ekonomista: „Na neki način cena gasa će zaista uticati na kućni budžet i povećaće vrednost celokupne inflacije na način koji, nažalost, pokazuje samo uzlaznu tendenciju."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Prema informacijama Srbijagasa, cene su povećanje jer je snabdevanje gasom poskupelo. Povećana cena prvi put biće vidljiva na avgustovskim računima, koje će potrošači dobiti u septembru.

gas
cena
skuplji

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.