Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Dobó Krisztián

Skupština grada Subotice: najviše rasprave o ostvarenju budžeta

2022.11.03
17:31
2022.11.03
17:55
Forrás
Pannon RTV
U proteklih devet meseci ostvarenje budžeta grada Subotice iznosi gotovo 70 odsto od planiranog.
Pannon RTV / Dobó Krisztián

Na 28. redovnom zasedanju Skupštine grada Subotice odbornici su odlučivali o 17 tačaka dnevnog reda, gde je poslednja vanredna tačka bilo prihvatanje ostavke Tomislava Žigmanova na mesto odbornika. Najviše rasprave izazvala je prva tačka dnevnog reda, na kojoj je bio izveštaj o ostvarenju budžeta grada Subotice do kraja septembra.

Ostvarenje budžeta grada Subotice u prvih devet meseci iznosi gotovo 70 odsto, što je prema rečima Veljka Vojnića izuzetan rezultat. Predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke dodao je da se u poslednjem kvartalu godine može očekivati najveći priliv u gradski budžet: „Mi smo izuzetno zadovoljni sa izveštajem. S obzirom da se budžet pravi po smernicama Vlade Republike Srbije, mi znamo da imamo uske okvire iz kojih možemo da izlazimo. Okviri koji su nam dati mi smo pokrili u potpunosti."

Opozicioni Pokret građanske Subotice nije glasao za donošenje budžeta, niti za njegov rebalans. Miroslav Milojević, šef odborničke grupe smatra da se gradska kasa ne popunjava odgovarajućim tempom iz dobiti javnih preduzeća: „Ono na šta smo mi ukazali pažnju to je dobit preduzeća koja treba da bude uplaćena u budžet grada. Ona je nekada bila na nivou od 70 odsto. To je 2016. godine iznosilo blizu 200 miliona dinara. Znači, ako se to umanji na nivo od 50 odsto, to bi bilo oko 140, 150 miliona dinara, a sada imamo uplaćeno u budžet samo 12 procenata, to je negde, ako se ne varam, 25 miliona dinara. Znači, biće teško dostići onaj prethodni period, koji je bio dobar."

Pannon RTV / Dobó Krisztián

Zadovoljan je sa ostvarenjem budžeta nakon devet meseci ove godine i Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice. Kao što je istakao prihodi ostvareni od poreza na zarade i poreza na nekretnine iznose 73 odsto. Naglasio je da u gradu već tri godine nije povećan porez na nekretnine. Kern je istakao da platežna sposobnost grada nije dovedena u pitanje.

„Na prihode od profita javnih preduzeća, koja smo vratili na nivo od 50 odsto sa prošlogdišnjim budžetom, rok je 30. novembar. U ovom izveštaju još se nisu mogli pojaviti i ti iznosi, ne mogu se videti, ali će do 30. novembra svako javno preduzeće uplatiti ovaj iznos i onda će se videti, a i dobro je da su prošle godine javna komunalna preduzeća dobro radila, dobro poslovala. Nezavisno od toga što smo smanjili na 50 odsto deo zarade koji se uplaćuje, prihod od dobiti je gotovo na istom nivou u budžetu, kao što je bila u prethodnom periodu."

Imre Kern je povodom Narodnog pozorišta rekao da bi do kraja novembra mogao biti sklopljen ugovor sa izvođačem i započeti radovi na unutrašnjem uređenju pozorišta, sa izuzetkom koncertne sale, u vrednosti od 10 miliona evra.

Na sednici Skupštine grada Subotice prihvaćen je godišnji Izveštaj o zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, dok su produženi mandati direktora četiri javna komunalna preduzeća.

skupština
Subotica
budžet

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.