Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Skupština grada Subotice: važne investicije u Čantaviru, novi direktor na čelu Zoološkog vrta Palić

2021.10.07
14:42
2021.10.07
20:04
Forrás
Pannon RTV
Sonja Mandić, diplomirana pravnica, je postavljena za vršioca dužnosti direktora Zoološkog vrta Palić.

Jednoglasno je usvojen Plan detaljne regulacije Čantavira. Najvažniji element toga je izgradnja kružnog toka na raskrsnici puta koji povezuje Suboticu i Novi Žednik, rekao je Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara.

"Ovaj plan detaljne regulacije će omogućiti izgradnju privrednih objekata i druge vrste gradnje. Savez vojvođanskih Mađara stavlja poseban naglasak na razvoj u Čantaviru, kako su građani to i mogli da osete, prošle godine je u centru Čantavira izgrađen jedan lep uređen parking. Ove godine će se započeti, a sledeće godine dovršiti, asfaltiranje ulice Drugi Vinogradi, u bliskoj budućnosti, što je dugoročniji plan, planiramo izgraditi kanalizacionu mrežu u Čantaviru sa jednim prečistačem."

Pannon RTV

Skupština grada je većinom glasova odlučila o programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Grada Subotice za 2021. godinu. Gabor Kovač, odbornik Saveza vojvođanskih Mađara sa zadovoljstvom je primetio da gradska uprava obraća pažnju na sudbinu ljudi koji žive u selu i koji se bave poljoprivredom. Od prošle godine stočari su mogli zakupiti državno zemljište na deset godina po pristupačnim cenama.

"Zahvaljujući na mogućnosti korišćenja zemlje na deset godina od strane poljoprivrednika, u njihovom je najboljem interesu da poboljšaju stanje te zemlje. Ovde mislim na one koji se bavi stočarstvom, da imaju stajsko đubrivo. I ta su zemljišta zaista izgladnela, istrošena."

Miroslav Milojević, predsednik odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu, je tokom rasprave o izmenama statuta Zoološkog vrta Palić, postavio pitanje da li neko sa diplomom pravnika treba  da bude direktor ove institucije. Prema njegovom mišljenju na tu poziciju treba postaviti nekog iskusnog veterinara ili biologa. Ferenc Ševenj, odbornik Mađarskog pokreta, postavio je pitanje oko uginulih mladunaca lavice.

„Izmena statuta Zoološkog vrta je očigledno deo pokušaja obračuna. Dakle, nakon što su četiri mala lava nestala iz Zoološkog vrta na Paliću pod nepoznatim okolnostima, a o tim pitanjima, pitanjima uginulih lavića, ni gradska uprava ni direktor nisu dali adekvatne odgovore na glasine i pitanja iz medija, direktor je iznenada podneo ostavku."

Pannon RTV

Petar Savić, dosadašnji direktor Zoološkog vrta Palić, smenjen je većinom glasova. Prema rečima gradonačelnika Subotice, u prirodnim uslovima ženka lava rađa dvoje mladunaca, a na Paliću je rođeno pet mladunaca, a četiri su preživela, a ovde nešto nije u redu, jer na kraju nijedan nije ostao, dodao je Stevan Bakić. Novi vršilac dužnosti direktora takođe je većinom glasova izabran od strane gradske skupštine.

"Sonja Mandić je u sistemu, već deset godina radi u Zoološkom vrtu Palić, dobro je upoznata sa tamošnjom situacijom. Kao vršilac dužnosti direktora moći će da pokaže svoje znanje. Prvi korak biće da se odgovori na sve pitanja iz medija o mladuncima lavice, odnosno o svemu što interesuje medije."

Na sednici Skupštine grada Subotice, Sabolč Virag je položio zakletvu kao novi odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, umesto Tímee Horvat, koja je postavljena na mesto direktora JKP „Suboticagas".

Subotica
Čantavir
Zoološki vrt

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.