Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Skupština Republike Srbije usvojila Zakon o ministarstvima

2020-10-26
20:43
2020-10-26
20:51
Forrás
Pannon RTV
U fokusu današnje sednice Skupštine Srbije je inače bio položaj nacionalnih manjina.

Položaj nacionalnih manjina bila je danas centralna tema u srpskom parlamentu. Poslanici su se prvobitno sastali da bi razgovarali o Zakonu o ministarstvima. Jedno od novih ministarstava bi se bavilo položajem manjina.

U jednom trenutku, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je simbolično predao vođenje sednice Elviri Kovač iz SVM-a, pokazujući na taj način da se manjine u Srbiji poštuju.

Nova Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, tri više nego u prethodnom mandatu. Nova ministarstva će se baviti demografijom i porodicom, ljudskim i manjinskim pravima, rodnom ravnopravnošću i socijalnim dijalogom, odnosno razvojem sela i ruralnim razvojem. Za njihovo formiranje potrebna je parlamentarna odluka. Na sednici Skupštine Srbije u ponedeljak na dnevnom redu su bili amandmani na Zakon o ministarstvima, ali su u fokus rasprave dospele nacionalne manjine.

Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka, koja zastupa bošnjačke interese na području Novog Pazara, kao i Vladan Glišić, samostalni poslanik, već su u subotu najavili da neće glasati za usvajanje zakona. I sada su izrazili stalne kritike na račun položaja manjina u Srbiji. Enis Imamović, republički poslanik, Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka: „Za nas, kao predlagače ovog amandmana je bilo neprihvatljivo da se nacionalni saveti, da se nastavlja ta tendencija, koja je prisutna u politici u proteklih 7-8 godina, da se nacionalni saveti svode na nivo udruženja građana ili nevladinih organizacija."

Nacionalne zajednice koje žive u Vojvodini se ne žale i nisu nezadovoljne - naglasio je Dragan Marković, političar Jedinstvene Srbije. „Ako pogledamo Mađare, koji su većinska nacionalna manjina u Vojvodini, kako su Mađari zadovoljni, kako su one druge nacije koje žive u Vojvodini svi zadovoljni, a ovi ovamo nisu."

U jednom trenutku sednice, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić predao je vođenje sednice Elviri Kovač, političarki iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, koja je prošle nedelje izabrana za jednog od potpredsednika parlamenta. „A sada bih žele da, kao što sam najavio, da će svi potpredsednici učestvovati u predsedavanju, želeo bih da zamolim  da sada predsedava Elvira Kovač, Ne znam da li je to bilo do sada, možda je to i posle dužeg vremena i da li je ikada to bilo, ali sada predstavnik nacionalne zajednice može da preuzme predsedavanje."

U nastavku je usledilo precizno i određeno vođenje sednice od strane Elvire Kovač. „Kao predstavnica nacionalne manjine, izuzetno me raduje da danas, kada prilikom rasprave o ovim amandmanima se čulo dosta o političkoj zastupljenosti pripadnika stranaka nacionalnih manjina. Zapravo imam tu čast da vodim ovu sednicu i trudiću se da to radim u skladu sa Poslovnikom."

U nastavku sednice i drugi potpredsednici su mogli privremeno da preuzmu vođenje skupštinske rasprave.

parlament
skupstina
manjina
ministarstva
Elvira Kovač
Ivica Dačić

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.