Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Slabiji, ne retko i žrtve, traže zaštitu i pomoć

2018-12-17
19:36
2018-12-17
19:42
Forrás
RTV Pannon
U okviru trogodišnjeg projekta nadležne institucije pripremane su kako da postupaju u ovakvim slučajevima.

U prošloj godini ubijeno je 26 žena, a ove godine do sada je 30 žena žrtava nasilja. Zaustavljane nasilja prema ženama, odnosno zdravstvena, pravna i socijalna zaštita žrtava  - bili su ciljevi trogodišnjeg projekta koji je okončan danas na završnoj konferenciji u Skupštini Vojvodine.

Zaustavi – zaštiti – pomozi: to je bio moto trogodišnjeg projekta čiji je bilj bio zaštita osoba koje su postale žrtve nekog oblika nasilja. U prvom redu, to se odnosilo na pružanje pomoći u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, odnosno nasilja unutar porodice. Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine rekao je: „Ovo je jedan od projekata koji je u protekle tri godine obuhvatio 1.500 zdravstvenih radnika, i više od hiljadu ljudi koji rade u redovima policije, tužilaštva, pravosuđa, socijalnih institucija".

Kako to u praksi izgleda kada neko doživi nasilje zbog kojeg mu je potrebna zdravstvena nega, govorio je dr Andraš Balog, direktor Doma zdravlja u Adi: „Ukoliko osoba koja dođe do službe hitne medicinske pomoći, ili u bilo koju zdravstvenu ustanovu, koja kaže da je žrtva nasilja pedijatru, ginekologu ili lekaru opšte prakse, mi onda  odmah obaveštavamo policiju, oni obaveštavaju Centar za socijalni rad, tužilaštvo, sud, i formira se čitav tim koji osobi onda pruža odgovorajuće zbrinjavanje. Kako zdravstveno, tako i pravnu se zbrinjavaju žrtva nasilja".

Slično kao u Domu zdravlja u Adi, širom Vojvodine sve zdravstvene ustanove na neki način su bile uključene u projekat. Svaki dom zdravlja upućuje  žrtve u najbliži regionalni centar. Dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo kaže: „U toku ovog projekta uspeli smo da institucionalizujemo problem rodne ravnopravnosti i zaštite žena od nasilja kroz razvijanje sedam regionalnih centara na nivou Vojvodine. To su Novi Sad, Zrenjanin, Subotica, Sombor, Sremska Mitrovica, Vršac i Kikinda".

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u prvih šest meseci ove godine  u 14 hiljada slučajeva sreli su se sa nekim oblikom nasilja, od čega u 10 hiljada slučajeva, su izdali zabranu na neodređeno vreme počinicu da ima bilo kakvog kontakta sa žrtvom.

žene
nasilje
projekat
pomoć
žrtve

Najnovije

21:55, Frissítve: 22:05

Vašar zanata u Temerinu

Kako se gasi vatra, kako raditi kao tv novinar? Na ova i slična pitanja su posetioci Vašara zanata u temerinskoj OŠ “Imre Kokai” dobijali odgovore.

Najčitanije

Sudar dva automobila na Majšanskom putu

Na Majšanskom putu desila se saobraćajna nezgoda u kom su se sudarila dva putnička vozila. Prema našim informacijama, u nezgodi nema povređenih ali je materijalna šteta velika.

Svečani doček za Lasla Đerea

Teniser Laslo Đere stigao je kući u Sentu. Sportista je trenutno na 31. mestu na ATP listi, a nedavno je osvojio turnir u Rio de Žaneiru.

Letnje računanje vremena od sledećeg vikenda

Prema prvobitnom predlogu Evropske komisije, kazaljke na satu u EU bi se ove godine pomerale zadnji put. Zbog tehničkih razloga to ipak nije moguće, te je utvrdjen novi datum 2021. godina.