Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Slano Kopovo, Novi Bečej: Mali broj ždralova

2017.11.19
19:45
U ovo doba godine na hiljade ptica se odmori tokom noći u plitkim vodama jezera, ali zbog ovogodišnje suše ne nalaze vodu na uobičajenom mestu.

Svake godine sve više posetilaca dolazi na Festival ždralova u Novi Bečej i uz pomoć vodiča biologa obilaze Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo na posmatranje ždralove.

Nažalost posetioci ove godine nisu videli puno ždralova, a čak je jedna beogradska grupa planinara došla da vidi ove ptice selice. Zašto je tako, objasnila nam je biološkinja lokalnog lovačkog društva Silvija Šimončik: “Ključni faktor ovde je voda i to je razlog zašto nema toliko ptica kao inače. Ptice spavaju u plitki vodama ovog jezera, ali zbog ovogodišnje suše u maju jezero se isušilo i sezona gnezda za vodene ptice je bila izuzetno loša.”
Festival ždrebova je peti put organizovan u Novom Bečeju. Sem izleta  na Slano Kopovo, u domu kulture su deca učestvovala u tematskim radionicama a stariji slušali predavanja u vezi zaštite prirode i ptica.

Slano Kopovo
Novi Bečej

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.