Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Slavik: tri doze vakcine daju apsolutnu zaštitu od omikron soja

2022.01.15
11:30
2022.01.15
11:36
Forrás
MTI
Treba shvatiti činjenicu da tri doze vakcine pružaju apsolutnu zaštitu od omikron soja, štite nas od toga dođemo u teško stanje, na odeljenje intenzivne nege ili na respirator - izjavio je Janoš Slavik, gostujući u programu televizijskog kanala M1.

Glavni infektolog Centralne bolnice „Južna Pešta" je objasnio: U Mađarskoj se na intenzivnoj nezi nalaze u velikoj većini ljudi koji se nisu vakcinisali.

Što se tiče četvrte doze vakcine, Slavik je rekao da se već radi na tome da se odredi kome će tačno ona biti preporučena, ali tamo gde je ona već uvedena, daje se prvenstveno osobama starijim od šezdeset godina, hroničnim bolesnicima, obolelima od raka i osobama sa smanjenim imunitetom.

Pannon RTV

Infektolog je takođe rekao da omikron soj korona virusa može da zarazi više ljudi, ali je dosadašnje iskustvo pokazalo da bolest ima blaže simptome. Omikron uglavnom izaziva tegobe gornjih disajnih puteva: infekcija donosi promuklost, bol u grlu, curenje iz nosa i bolove u zglobovima, dok su pluća manje opterećena. Stručnjaci se sada mnogo češće susreću sa osobama koje su potpuno asimptomatske, nego kod prethodnih sojeva - dodao je doktor.

Efikasnost vakcina se najviše vidi po tome da je kod vakcinisanih osoba tok bolesti obično blag, ali je omikron i dalje opasan za one koji uopšte nisu vakcinisani - napominje Janoš Slavik.

Janoš Slavik
korona virus
infektolog

Najnovije

16:58, Frissítve: 19:50

U Srbiji opada uzgoj ribe

U poslednjih osam godina samo se proizvodnja šarana prepolovila. Slična je situacija i s ribljim fondom Tise. Na delu toka reke Tise kod Kanjiže takođe je malo šarana, a oni koji se mogu naći u reci, su pušteni u vodu u Mađarskoj.

Najčitanije

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Obilazak visokoškolskih ustanova u Subotici

Danas je organizovan obilazak fakulteta za đake trećih razreda srednjih škola u okviru složenog programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Sada su vojvođanski mađarski đaci posetili fakultete i visoke škole u Subotici i Novom Sadu.