Ugrás a tartalomra
pixabay/christmasthenandnow

Slavimo Mikulaša danas

2022.12.06
10:26
Forrás
Pannon RTV
Da li ste i vi jutros zatekli slatkiše u očišćenim čizmama?

U ogrtaču, sa biskupskim šeširom i pastirskim štampom Mikulaš ili Nikola koji deli slatkiše izvorno je narodska figura koja je  u krajevima gde je katolički živalj postao Sveti Nikola. Sveti Nikola je zaštitnik dece i učenika, zbog toga se smatra da je kasniji lik Nikole pod uticajem narodnog verovanja nastao po ugledu na Mikulaša (Nikolu) u biskupskom šeširu kako deli poklone.

Legenda o Svetom Nikoli i sa njim povezanim crkvenim praznikom 6. decembra po gradovima se raširila tokom 19. veka. Po toj priči Mikulaš (Nikola) 6. decembra u očišćene cipele izložene u prozor stavlja svilene bombone ili crvene paketiće sa sitnim slatkišima.

Sa Mikulašem se možete sresti i lično. Obično je obučen u ukrašeno crveno odelo, sa dugom belom bradom i prate ga krampusi koji plaše nevaljalu decu i umeju da im priprete bičem.

Mikulaš

Najnovije

14:04, Frissítve: 16:32

Posetila su nas deca iz obdaništa

Deca iz Mađarske predškolske ustanove i vežbaone „Vackor“ ove nedelje su u poseti medijskoj kući Panon RTV. U ponedeljak su nam došli najmlađi, a u utorak su deca uzrasta od pet do sedam godina obišla našu redakciju, studio i montažu.

Najčitanije

Kobasicijada u Belom Blatu

Uprkos vetrovitom i kišnom vremenu, više hiljada ljudi je posetilo Belo Blato povodom IX Kobasicijade u tom mestu.