Ugrás a tartalomra
Pixabay

Slobodan izvoz brašna

2022.05.16
12:56
2022.05.16
17:29
Forrás
Pannon RTV
Nadležni ističu da Srbija ima dovoljne rezerve, pa su se stvorili uslovi za izvoz.

Inače, otkupna cena hlebnog žita je preko 40 dinara, postoji i potražnja za njim, ali je većina ratara poljoprivrednika već prodala prošlogodišnji rod, tako da trenutno nema šta da se prodaje.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Otkupna cena pšenice prethodnih godina nije bila ni približno tako visoka. Zbog toga su mnogi ljudi izostavili hlebno zrno iz svog plodoreda.

Antal Boršoš, poljoprivredni proizvođač: „Poslednjih godine nisam proizvodio pšenicu, jer, ne računajući ovu godinu, to baš i nije bilo isplativo. Prošle godine sam proizvodio samo kukuruz."

Prošlogodišnji rod je bio zadovoljavajući, i ko je čekao, i prodao ga sada, a ne prošle godine nakon žetve, mogao je da računa na mnogo veći profit.

Zoltan Kalmar, poljoprivredni proizvođač: „Prodavali smo za 35 dinara negde u januaru i februaru, ali onda, kako je počeo ukrajinski rat, cena je porasla, i to je bila veoma dobra cena u to vreme, cena je od tada još porasla, ali nismo imali hrabrosti da dalje čekamo, jer se nekada dešava da cena padne na proleće i više nema tako dobru cenu."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Potražnja za pšenicom je velika, ali je većina poljoprivrednika istu već prodala pre nekoliko meseci.

Bernard Vajda, otkupljivač: „Cene su otišle u nebesa, cena pšenice prelazi 40 dinara, a ponudi gotovo da je nema. Svi proizvođači su je prodali. Nama je i cena od 30-35 dinara bila veoma dobra, u vreme kada je cena pšenice dostigla taj iznos, i svi su pokušavali da je se otarase za tu cenu, niko se nije usuđivao ni da pomisli na to da će cena pšenice stići ni dovde."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Hleb i brašno neće poskupeti u narednih 60 dana - izjavio je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Za narednih 60 dana smo doneli odluku, ali Vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji, dođe da porasta inputa, ali sva je prilika da će na svetskom tržištu, zbog ovog sukoba u Ukrajini, potpuno cirkus biti na tržištu žitarica."

Ministar poljoprivrede je dodao da Srbiji nema čega da se plaši, da joj ne preti prehrambena kriza, da nema problema sa snabdevanjem brašnom, mlekom i suncokretovim uljem.

izvoz
brašno
hleb
pšenica

Slične vesti

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!