Ugrás a tartalomra
MTI/Balázs Attila

Službeno završeni izbori u Mađarskoj

2022.04.03
22:10
2022.04.04
08:13
Forrás
Pannon RTV
Izbor za poslanike mađarskog parlamenta se odvijao u jednom krugu, a građani su mogli da glasaju za predstavnike pojedinačnih izbornih jedinica i za stranačke liste.

U Mađarskoj su u 19 časova uveče službeno zatvorena sva biračka mesta u 3.154 naselja u zemlji i u 10.243 izborne jedinice koje su formirane u 23 okruga u Budimpešti na parlamentarnim izborima i referendumu. Prema podacima Nacionalne izborne kancelarije, na današnjim parlamentarnim izborima u Mađarskoj, je do 18.30 časova na izbore izašlo 67,80 posto birača, odnosno 5.216.424 birača je dalo svoj glas. Najveća izlasnost je, prema preseku stanja u 18.30, bila u županiji Vaš sa 72,49 posto, dok je najniža izlasnost zabeležena u županiji Boršod-Abauj-Zemplen, i ona je iznosila 62,19 posto. U Budimpešti je do 18.30 glasalo 72,35 posto upisanih birača, odnosno 927.259 birača je dalo svoj glas.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Fidesa, i njegova supruga Aniko Levai su stigli na biralište nakon 8 sati ujutro, nakon glasanja odgovarajući na pitanje o rusko-ukrajinskom ratu, premijer Orban je rekao kako se boji da će to biti dugotrajan rat, i da postoji bojazan da se lako uvuče u sukob. Dodao je da je rat ovde u našem susedstvu, rat između dve velike zemlje, i ne treba se ni po koju cenu mešati. Naglasio je da je uveren da njihovi politički protivnici ne osećaju ozbiljnost i težinu ovoga, te da žele da preduzmu korake koji bi Mađarsku uključili u ovaj sukob. To bi bilo tragično za Mađarsku, rekao je, dodajući da je Fides izašao na izbore kako bi to sprečili.

Viktor Orban, premijer Mađarske: „Rat i mir. Mislim da je ovo težak i bojim se dugotrajan rat. Postoji opasnsot da se uplete. Rat nikad ne prestaje na način na koji su mislili oni koji su ga započeli, rat uvek nosi puno veći rizik i opasnost. Rat nam je u susedstvu, rat dve velike zemlje. Situacija je opasna, treba da ostanemo izvan toga. Mislim da je to ulog i smatram da naši politički protivnici ne osećaju ozbiljnost i težinu ovoga i žele da preduzmu korake koji bi uključili Mađarsku u ovaj sukob, što bi bilo tragično za Mađarsku. Zato smo izašli na izbore da to sprečimo.”

MTI/Rosta Tibor

Kandidat ujedinjene opozicije Peter Marki-Zaj je dao svoj glas u Hodmezevašarheju, na biračko mesto je došao sa porodicom i pozvao je građane da izađu na izbore jer čak i jedan glas može da odluči ishod glasanja u jednom okrugu. Uveče nakon zatvaranja biračkih mesta je izrazio zahvalnost građanima koji su ceo dan pratili regularnost izbora Prema njegovim rečima, izborna komisija je izjavila da ne može da proveri regularnost prekograničnih glasova, te se nadaju da njihova pobeda neće zavisiti od tih glasova, jer bi to moglo izazvati ustavnu krizu u Mađarskoj, naglasio je Peter Marki-Zaj.

Peter Marki Zaj, zajednički kandidat ujedinjene opozicije: “Još jednom molim sve da svoj glas daju dostojanstveno i u miru. Pozivam sve da izađu na glasanje, jer sada je pravi izbor a ne samo glasanje. Prvi put u dvanaest godina postoji stvarna šansa za promenu.”

Mađarska
izbori

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.