Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Smanjio se broj gazdinstava u Srbiji

2019-04-23
20:32
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji je ukupno 569 hiljada registrovanih gazdinstava, što je smanjenje od deset odsto u odnosu na podatke iz 2012. godine.

U Srbiji je u poslednjih šest godina za 10 odsto smanjen broj registrovanih gazdinstava, obradive površine na teritoriri države veće su za jedan odsto, a broj poljoprivrednih mašina veći je za 10 odsto, pokazuju najnoviji podaci republičkog Zavoda za statistiku. U Vojvodini je u najvećem procentu zabeleženo smanjenje broja gazdinstava. Zbog toga Pokrajina svake godine raspisuje startap programe za mlade poljoprivrednike.

U Srbiji je ukupno 569 hiljada registrovanih gazdinstava, što je umanjenje od 10 odsto u odnosu na podatke iz 2012. godine. Poljoprivrednik u Srbiji u proseku ima 61 godinu, i tek svaki 14-ti gazda je mlađi od 40 godina. U Vojvodini su mnogi mladi prepoznali potencijale koji postoje u poljoprivredi i konkurisali za podršku od pokrajine, republike ili Fondacije Prosperitati. Takvo je i gazdinstvo Oršolje Đeri iz Temerina. U dva kruga konkurisali su za podršku koju je obezbedila vlada Mađarske, prvo na startap konkursima, a kasnije su uspešno sklopili i svoj prvi sporazum sa integratorom. Drže krmače i proizvode prasiće.

„Sa 50 krmača možemo da obezbedimo onu zaradu sa kojom možemo da napredujemo. U ovom trenutku i suprug i ja smo zaposleni, i planiramo da moj posao zadržimo jer je to bio startap program zahvaljujući Fondaciji Prosperitati. Nova sam na tržištu i cilj je da ovaj posao održimo, ovde sam svoj gazda, ali bi muževljev posao hteli da prekinemo, kako bi on kući mogao da se bavi krmačama" kaže Oršolja Đeri, poljoprivrednica, Temerin.

U Vojvodini je procentualno najviše opao broj gazdinstava, za 13 odsto. Nadležni u pokrajinskoj vladi kažu da su upoznati sa ovom pojavom, upravo zbog toga svake godine daju podršku mladim gazdama, kako bi opstalo što više novoregistrovanih gazdinstava.

„Od 2017. svake godine raspisujemo konkurs namenjen mladima sa 90 odsto povrata troškova, koji ih ohrabruje da otvaraju nova gazdinstva, da što više mladih poljoprivrednika registruje svoja gazdinstva. U protekle dve godine možemo da se pohvalimo sa 260 novih gazdinstava, a u 2019. godini raspisali smo konkurse u ukupnoj vrednosti od 250 miliona dinara, i nadamo se da ćemo i ove godine potpisati ugovore sa 200 novih registrovanih gazdinstava" kaže Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu (SVM).

U Srbiji najveći broj registrovanih gazdinstva – gotovo 80 odsto – bavi se uzgojem domaćih životinja. Najviše uzgajivača nalazi se na prostoru zapadne Srbije i Šumadije. Broj poljoprivrednih mašina veći je za 10 odsto, ali većina traktora stariji su od 20 godina – otkrivaju novi podaci.

Robert Otot
gazdinstvo

Slične vesti

Najnovije

09:20, Frissítve: 09:25

Koliko je zdrava bebi hrana?

U hrani za bebe sadržaj šećera je previsok – oglasila se Svetska zdravstvena organizacija. SZO je zbog toga ne preporučuje bebama mlađim od šest meseci.

Najčitanije

Devojka iz Horgoša je lepotica štranda

Po oceni žirija Noemi Sabo ponela je krunu Mis štranda dnevnog lista „Mađar so". Ona će predstavljati Vojvodinu na izboru za najlepšu Mađaricu na svetu.

Deponija kod Bikova reciklira sav otpad

Subotica je danas bila domaćin kampanje “EU zeleni dan”. Tim povodom je delegacija EU sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Srbije obišla Regionalnu deponiju kod Bikova.