Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

2021.10.20
13:09
2021.10.20
16:24
Forrás
Pannon RTV
U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.

Na smotri su se smenjivala udruženja nacionalnih zajednica koja žive u Pančevu, koja su predstavila svoju kulturu, tradicionalne pesme i igre. Tamošnje Mađare predstavljala je pevačka grupa „Pantlika", Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" iz Pančeva, solo pevačica Marija Kemenj i omladinska folklorna grupa Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron" iz Vojlovice.

Marta Kerekeš, umetnički rukovodilac Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron" iz Vojlovice: „Ova deca plešu već od predškolskog uzrasta, sa njima se bavimo od samih početaka, sada su već srednjoškolci i studenti, tako da sada već plešu na jednom ozbiljnijem nivou."

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Koreografiju plesova iz Bukovine je sa decom uvežbao Armin Budimlić. Epidemijska situacija je odložila početak uvežbavanja - rekao je Atila Omboli, umetnički rukovodilac Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron" iz Vojlovice. On je dodao: „Dva naporna meseca. Zbog kovida smo imali suženi prostor, ali dva naporna meseca smo redovno vežbali."

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Udruženje „Romaška", koje neguje rusku narodnu tradiciju, osnovano je pre četiri godine i uz podršku svoje matične zemlje, predstavlja sastavni je deo ove multikulturalne zajednice.

Irina Bogdanović je koreograf i umetnički rukovodilac Ansambla „Romaška" iz Pančeva: „S obzirom na to da tradicija Rusa ovde zaista nije mala, znači sto godina, sad evo sto prva godina od kako su Rusi došli emigracijom, tako da imamo šta da pokažemo, i eto, vrlo nam je drago što smo uspeli da se pokažemo na smotri."

Manifestaciju je otvorio Borislav Vranješ, predsednik Kulturno -prosvetne zajednice Pančeva. On je rekao da su pored folklornih grupa i pevača narodne muzike, ove godine priliku da se predstave dobili i najbolji recitatori.

„Vidim da ima dosta novih KUD-ova i mislim da smo sada u nekoj novoj eri, kada dolazi do otvaranja nekih novih KUD-ova. Vi ste mogli da vidite ovde prvi put u okviru naše organizacije KUD „Čigra" i „Romaška", koji ranijih godina nisu bili. Eto, to je – da kažemo – neki novi znak da ipak ima nade za amaterizam."

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja manifestacija nije imala takmičarski karakter. Smotra je organizovana 58. put.

Pančevo

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije