Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Snovi pretvoreni u realnost u Bogarašu

2021.11.07
19:48
2021.11.07
19:54
Forrás
Pannon RTV
Svečano je osveštana crkva Svete Ane u Bogarašu i sa tim je ostvaren višedecenijski san meštana malog naselja u opštini Senta. Propoved je izgovorio Čaba Bojte, kaluđer iz reda franjevaca.

Naselje Bogaraš broji svega 420 duša, a sa izgradnjom crkve ostvaren je njihov san star 25 godina jer je kamen temeljac postavljen još 1996. godine, a sada, u 2021. godini crkva Svete Ane je i osveštana.

Pannon RTV

Selo je formirano šesdesetih godina prošlog veka, i većinu stanovništva čine katolički Mađari koji se bave poljoprivredom. Petnaestogodišnji Dominik Repecki iz Bogaraša odrasta u porodici vernika. Oduševio ga je prizor nove crkve: „Zaista je čudno, do sada smo na mise odlazili u jednu malu kuću. Začuđujuća je nova crkva, jako mi se dopada."

Pannon RTV

Pre mise i osveštavanja crkve Svete Ane meštani Bogaraša i njihovi gosti mogli su da pogledaju kratak svečani kulturni program.

Pannon RTV

U poslednje dve i po decenije crkva je građena uglavnom od donacija. Čaba Bojte, kaluđer iz redova franjevaca održao je svečanu propoved. Poručio je da je ponosan na to što je i njegova opština, mada samo sa nekoliko greda, doprinela izgradnji crkve „Današnje jevanđelje upravo o tome govori, da Isus gleda ko je koliko novca stavio na crkveni tas, i pohvali staru ženu koja je spustila samo dva mala krajcara. Mi, erdeljski Mađari, odnosno deca Fondacije Svetog Franje, u ovu crkvu smo postavili nekoliko greda, ali zaista prija, što ne samo dragi Bog, nego su i biskupi primetili da se iz sloge rađa život."

Pannon RTV

Za tri godine ovo je već druga izgrađena crkva koja se vezuje za senćanskog župnika Jožefa Nađa. „Pre devedesetih godina u ovom selu nije bilo ni jednog krsta. Otpočeli smo ovde 1992. i 1993. godine da držimo mise u radničkom naselju, nakon toga smo dobili ovaj plac, ovde je bila mala kuća, preuredili smo je, ali ukoliko nas je bilo tridesetoro, onda je dvoje moralo da izađe. Ovo gradimo 25 godina i na kraju smo je završili od donacija mađarske vlade."

Pannon RTV

Župnik Jožef Nađ, ili kako ga vernici poznaju Otac Joži ubuduće će službovati u Bogarašu, u crkvi Svete Ane. Od osveštavanja crkve – nema uzvišenijeg trenutka – rekao je Jene Hajnal. Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je dodao: izgradnja crkve u Bogarašu otkriva da i najbeznadežniji snovi mogu postati stvarnost: „Savez vojvođanskih Mađara i Mađarski nacionalni savet dali su inicijativu da Državni sekretarijat (Mađarske) za nacionalnu politiku podrži završetak ove crkve, i zaista, nakon dugog niza godina, zahvaljujući ovoj podršci rezultat je taj da danas osveštavamo crkvu."

Pannon RTV

Širom Vojvodine trenutno na više od 20 mesta se odvijaju radovi na obnovi crkve, jer je pre pola godine stigla značajna materijalna pomoć sa ciljem da se u prvom redu sačuvaju crkve – rekao je Ištvan Pastor. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je objasnio da je kao deo tog programa, obezbeđen novac i za izgradnju crkve u Bogarašu: „Još je daleko od završetka, ali mislim da je zavreštak radova na dohvat ruke, a današnji svečani trenutak je osveštavanje crkve. Ovde je još potrebno da se sredi dvorište, potrebno je izgraditi zvonik, ali obezbeđeni su izvori, i sredstva za to."

Pannon RTV

Crkvu Svete Ane u Bogarašu osveštao je monsinjor Slavko Večerin, subotički biskup.

Bogaraš
crkva
Čaba Bojte
Jene Hajnal
Ištvan Pastor
Jožef Nađ

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!