Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Specijaliteti na Berbanskim danima

2019-09-15
19:23
2019-09-15
20:33
Forrás
Pannon RTV
Najbolja rakija i najbolji pekmez nagrađeni su juče na 30. Berbanskim danima na Paliću, a danas je organizovano takmičenje u spremanju junećeg perkelta i kolača.

Tokom sunčanog dana na Paliću je nastala gužva poput one za prvomajski uranak, mnogi su stigli iz drugih sredina, a bilo je i stranih turista.

Ištvan Mora ove godine ima najbolju rakiju od zove. Akoš Ric iz Bačkog Petrovog Sela oko vrata ima čak tri medalje, među njima jedna zlatna za rakiju od dunje: „Dobra rakija ima samo jednu tajnu, a to je da se mora peći od zdravog voća, a mora se obratiti i pažnja da voće mora da fermentira u čistim posudama."

Nagradu za najbolji domaći pekmez ponela je Jolanka Matković za pekmez od šljiva sa čokoladom.

Jedna od glavnih atrakcija u nedelju bilo je takmičenje u domaćim kolačima. Domaćice su svoje kod kuće spremljene kolačiće mogle da predaju do 12 časova. Prošle godine ukupno 20 se prijavilo, a ove godine, pre podne do 10 časova, predato je već gotovo dvostruko više kolača za degustaciju.

Domaćice iz čitave Vojvodine su donele svoja kolače.  Eva Dubac iz Kupusine po prvi put je učestvovala na takmičenju, došla je sa tradicionalnom pitom od maka koja se pravi u Kupusini: „Veoma je posebna, jer se sprema od izdrobljenih višanja, maka iz Kupusine i domaćeg pekmeza od šljiva. Testo je veoma tanko, tako da unutra ni nema testa, samo punjenje od maka."

Andraš Ments, predsednik žirija nedavno je u Vojvodini pokrenuo kampanju sakupljanja tradicionalnih recepata za sitne kolače: „Želeli bi u decembru to da objavimo u formi knjige, kako bi očuvali ove divne stare recepte, koje izuzetno prave žene u Vojvodini."

Zbog toga su prijavljene za takmičenje u kolačima pozvali da osim uzorka kolača, prilože i recept.

Za to vreme, na palićkom poluostrvu uveliko je teklo takmičenje u kuvanju govećeg perkelta. Iz čitave Vojvodine, Mađarske i Nemačke stigle su ekipe koje su kuvale po svom ukusu. Nandor Nađ Pal iz Ade za osnovu je uzeo recept svoje bake, ali dodao mu je i od svoje veštine: „Stavim vrganje koji mu daju veoma dobar ukus." Dodaje: najvažnije je ipak imati dobre goveđe kolenice.

Žiri je posebno ocenjivao i način postavljanja, čistoću kuvarskog mesta i domaću rakiju koju je ekipa donela. Kako bi kuvanje bolje napredovalo, kod jedne ekipe živa muzika doprinosila je atmosferi.

Mihalj Šilinger iz Dunaujvaroša koristio je but, mekanu pečenicu i kosti, i u glinenoj posudi krčkalo se četiri kilograma junećeg mesa: „Volim da kuvam meso u glinenoj posudi jer se skuva u sopstvenom soku."

Mleveni lovorov list, kim, sitno seckani beli luk, prepolovljeni paradajz, i sveža ljuta bačka paprika začinjavali su kuvanje. Krajnji rezultat je bio izvrstan.

Imre Os Sabo, predsednik žirija, član prvog mađarskog Viteškog reda Belih Stolova bio je zadovoljan sa rezultatima ovogodišnjeg kulinarskog takmičenja: „Naš posao je da pogledamo, da jelo ima lepu boju, sastav, da ima dobru teksturu, pošto smo tražili perkelt, treba da ima sastav i teksturu perkleta." Na kraju, naravno i ukus, na koji ove godine nije bilo pritužbi.

Ovogodišnja manifestacija imala je i humanitarni karakter, jer kada se završe 30. Berbanski dani na Paliću, svi izloženi proizvodi, voće i povrće biće poklonjeni Dečjem domu „Kolevka" u Subotici.

Berbanski dani
Palić
rakija
pekmez
kolač
juneći perkelt
kolevka

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije