Ugrás a tartalomra
MTI Fotó: Nemes János

Spojeno je žito prikupljeno širom Karpatskog basena

2018-08-05
14:17
Forrás
MTI
Danas je u ukrajinskoj Geči svečano spojeno žito prikupljeno od strane mađarskih poljoprivrednika širom Karpatskog basena u okviru programa Hleb mađara - 15 miliona zrna pšenice.

Predsednik Saveza mađarskih udruženja poljoprivrednih proizvođača Ištvan Jakab u pozdravnom govoru je istakao: potpredsednik mađarskog parlamenta je naglasio da je za ovogodišnje mesto spajanja prikupljenog svomađarskog žita izabrano Zakarpatje, jer trenutno Mađari u toj oblasti, među njima i poljoprivrednici imaju najviše potrebe.

Voda za spremanje hleba Mađara će se uzeti sa izvora Bele i Crne Tise, čulo se na manifestaciji. Žito koje će preostati u Zakarpatju, biće donirano mađarskim crkvenim institucijama za obrazovanje i dečju zaštitu, koje koje nemaju podršku ukrajinske države.

žito
karpatski basen
Ištvan Jakab

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.

Rekordan broj zaraženih od korone u Srbiji

U poslednja 24 časa potvređena su 1.053 nova slučaja zaraze kod 9.430 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet osoba, i do sada je od korone ukupno preminulo 798 pacijenata.