Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Spomen ploča žrtvama I.svetskog rata

2019-05-21
21:23
2019-05-21
22:19
Forrás
Pannon RTV
U temerinskoj Zavičajnoj kući postavljena spomen ploča svim mađarskim žrtvama I.svetskog rata iz Temerina i okoline.

Domaćini su priredili prigodan program i sa gostima su postavljanjem cveća odali čast palim žrtvama u prvom svetskom ratu.

Jedan od pradedova Edite Balai iz Temerina bio je na ruskom frontu, a drugi je kao srpski ratni zarobljenik poginuo u Albaniji: “Imena obojice pradedova su među poginulim herojima, sad definitivno, posle sto godina. U ovoj ulici su stanovali obojica, odavde su išli na bojna polja i sad im ovde vidimo imena.”

Na spomen ploči se nalazi ukupno 333 imena. Sada možemo na dostojanstven način da ih se sećamo.

„Mislimo da će sećanje nakon sto godina izbledeti, da ćemo zaboraviti na heroje koji su dali krv, često besmisleno, nisu ni znali gde su, zašto su stigli u te predele, ali ljubav prema domovini je bila u njima, u njihovim srcima” istakao je Jene Hajnal predsednik MNS.

Na inicijativu Udruženja građana “Impresum” nije samo podignuta spomen ploča nego se pojavila i monografija o palim herojima.

“Krajnje je vreme da sto godina nakon završetka I.svetskog rata podignemo dostojni spomenik palim žrtvama iz Temerina, tojest onima koji su ovde umrli igrom slučaja. Imena žrtava 311 Temerinaca i 22 ljudi iz drugih krajeva je ispisano na ovu spomen ploču” rekao je Andraš Guston, predsednik UG “Impresum” iz Temerina.

Na kraju komemoracije predstavnici partija, udruženja i organizacija su na spomen ploču postavili cveće sećanja.

spomen ploča
Temerin
Jene Hajnal

Slične vesti

Najnovije

18:38, Frissítve: 20:22

U Velebitu spremali ajvar

Ponovo je, po šesti put, u Velebitu održano takmičenje u spremanju ajvara. Iz opštine Kanjiža 15 ekipa nadmetalo se u pripremi najboljeg ajvara.

Najčitanije

Fekszik a másodvetés

Ove godine nevreme obralo rod

Oluja kakvu mnogi ne pamte, najveću štetu napravila je na rodu koji je bio pred berbu: na kukuruzu, kao i voćnjacima punim zrelih jabuka.