Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Sporije, sigurnije…

2019-08-13
22:07
Forrás
Pannon RTV
Škripa kočnice i veliki trasak – većina vozača je već iskusila šta znači kad ga neko udari otpozadi. U Srbiji je 60 odsto saobraćajnih nezgoda izazvano naglim kočenjem.

Može biti opasno po život, ako na putu ne držimo odgovarajuće odstojanje. Sabraćajne nesreće u toku jula u Srbiji imale su 63 žrtava, a nepoštovanje sigurnog odstojanja za praćenje najviše je doprinelo nesrećama. U toku je pojačana kontrola saobraćaja od strane srpske policije.

Na otvorenom putu drži odstojanje tri dužine vozila, u gradu pritisni gas – ove savete obično daju iskusni vozači mlađima. U Srbiji propisi ne određuju daljinu praćenja sa tačnošću. Zavisno od situacije i vremenskih uslova, vozači moraju da procene koliko mogu bezbedno da prate vozilo ispred njih.

“Postoji neki propis, ali ga je nemoguće primeniti u gradu. Na ovaj način, držim odstojanje da ne ugrožavam sebe, svoj auto ni onog ispred mene“ kaže Dragan Majkić iz Futoga.

Prema stručnjacima, 3 sekunde daje vozaču stazu od približno 45 metara. Po kiši, na vlažnom asfaltu trebalo bi da traje najmanje 4 sekundi, kamionima po suvom vremenu 5 sekundi, a autobusima 6. U proseku je potrebna jedna sekunda da vozilo uopšte počne kočiti, smatraju stručnjaci.

“Pri brzini od 30 kilometara na sat, koju inače smatramo sporom, vozilo pređe 8,3 metara u jednoj sekundi, što nije malo. Ako se pridržavamo pravila od 3 sekunde, moći ćemo da reagujemo na vreme i nećemo sustići vozilo ispred nas“ kaže inženjer saobraćaja Dragan Bjelac iz Temerina.

Naglo kočenje uzrokuje 60 procenata nesreća u Srbiji. Polovina smrtnih slučajeva u prvih sedam meseci ove godine prouzrokovana je prebrzim kretanjem. Policija i trenutno vrši pojačanu kontrolu puteva.

“U toku ove nedelje, između 12. i 18. avgusta, saobraćajna policija pojačava kontrolu saobraćaja u okviru međunarodne akcije, kako bi otkrio one koji ne poštuju ograničenja brzine. Akcija se provodi na inicijativu organizacije TISPOL u kojoj učestvuje 29 evropskih zemalja”  saopštava Milan Dražić šef novosadske policije.

U Novom Sadu je u ponedeljak policija zaustavila više od 240 prestupnika. Trenutno su svi raspoloživi merači brzine raspoređeni kako bi se onemogućili brzi vozači. Akcija takođe uključuje kontrolu upotrebe sigurnosnih pojaseva a meri se i nivo alkohola u krvi vozača.

sigurnost
saobraćaj
vozač

Slične vesti

Najnovije

18:23, Frissítve: 18:30

Letnji kamp na Horgošu

Deca koja su poslednjih nekoliko dana provela u horgoškom Lovačkom domu, mogla su se oprobati u raznim igrama veština, radionicama i mnogim drugim programima koji su za njih organizovani pripremili.
16:13, Frissítve: 18:22

Zajedno tkali stari i mladi

U subotu prepodne u Mađarskom kulturnom centru na Paliću održana je Etno radionica tkanja, koja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja).
11:52, Frissítve: 17:57

Protesti u više gradova Srbije

U petak uveče građani ponovo su izašli na ulice u više gradova Srbije. U Beogradu su ponovo pokušali da uđu u zgradu skupštine, pa je došlo do sukoba policije i demostranata.

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.