Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sprema se zaprašivanje odraslih komaraca u Subotici

2019-06-06
01:34
Forrás
Pannon RTV
U Subotici će se zaprašivanje vršiti i sa zemlje i iz vazduha, kada se sledeće ispune potrebni vremenski preduslovi.

Za ovogodišnje zaprašivanje komaraca je grad Subotica izdvojila 12,5 miliona dinara, planira se da se u gušće naseljenim delovima grada zaprašivanje vrši sa vozila, a van grada avionski.

Vreme pogoduje razmnožavanju komaraca, stručnjaci kažu da komarci najviše vole mračna, vlažna mesta, a optimalno okruženje su im zelene površine i bare.

Stručni saradnik za zaštitu životne sredine javnog preduzeća Palić-Ludaš Tamaš Vinko kaže da svuda gde ima organske materije mogu da prežive, te da se razmnožavaju i tamo gde to ne bi očekivali. Pogoduju im i baštenska jezera, bare, posude za skupljanje kišnice.

Šef službe za komunalne poslove Goran Išpanović je rekao da se zaprašivanje odraslih komaraca planira za sledeću nedelju, na dva hektara iz aviona i 5,5 hektara sa zemlje. Do sada su zaprašivane larve podelom bioloških tableta stanovništvu. Zaprašivanje se može obaviti samo ako postoje povoljni vremenski uslovi, ako nema padavina, ne duva vetar i ako vreme nije pretoplo.

Subotica
komarci
zaprašivanje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.