Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Spuštanje cenzusa na tri odsto i na pokrajinskom nivou

2020-02-21
20:10
2020-02-21
23:20
Forrás
Pannon RTV
Što se tiče izbornih pravila, poslanici su glasali i za druge promene. Na dnevnom redu je bio i predlog izmene budžeta za 2020. godinu.

Izborni prag je smanjen sa pet na tri procenta i na pokrajinskom nivou. U cilju poboljšanja odnosa polova, 40 procenata kandidata na listama sada moraju biti žene. Pored toga, u slučaju manjinskih stranaka, izborni odbor može tražiti mišljenje saveta odgovarajuće nacionalne zajednice o listi manjina, pre nego što je prihvati.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Pokrajine objašnjava: “Namera je da se izbor pokrajinskih predstavnika sprovede u skladu sa istim pravilima koja važe za republičke i lokalne izbore, onih koji su nastali poslednjih dana na osnovu odluke ili izmene zakona Skupštine Srbije.”

Predlog za izmenu izbornih pravila potpisali su lideri Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara. Aron Čonka, šef grupe Alternativa za Vojvodinu, kritikovao je promene u nekoliko tačaka: “Mislimo da ne treba nikako podržati, uostalom prag od tri procenta i sve ove mere su zapravo posledica toga da sadašnja vladajuća koalicija ne zna šta da radi sa bojkotom opozicionih stranaka i na ovaj način pokušava nekako amortizovati efekte bojkota.”

Pored promene izbornog sistema, poslanici su odlučivali o izmeni budžeta za 2020. godinu, kao i o pozajmici pokrajine od skoro dve i po milijarde dinara za realizaciju dve velike investicije.

Ilona Pelt, poslanica u pokrajinskom Parlamentu, SVM: “Jedna je izgradnja Kliničkog centra Kamenica 3 a druga je Centar Fruška Gora, koja će automatski regulisati odbranu od grada. Mislim da su obe investicije veoma važne za region.

Nakon amandmana, budžet za 2020. godinu povećava se za 450 miliona dinara.

Milenko Jovanov, lider pokrajinske frakcije SNP: “Postoje investicije koje još nisu realizovane i postoje preostala sredstva koja se uvek stavljaju u rezervu. Sa druge strane, rezervna sredstva su uvek planirana na niskom nivou i u tom kontekstu sada može biti na raspolaganju veći iznos za korišćenje tokom godine.”

Na sednici su poslanici raspravljali i o planovima uređenja javnih površina.

cenzus
Skupština APV

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije