Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Spuštena je zavesa na „Desire" festival

2021.12.01
08:04
2021.12.01
17:39
Forrás
Pannon RTV
Desetodnevni „Desire" festival u Subotici završen je predstavom pozorišta „Atrium" iz Budimpešte. Ove godine su na ovom međunarodnom regionalnom festivalu savremenog pozorišta izvođene, između ostalih, predstave iz Ciriha, Pirota i Zagreba.

Ovogodišnji festival završen je predstavom „Mefisto" sa Robertom Alfeldijem u glavnoj ulozi, u režiji Andraša Urbana. Savremeni muzički kabare u tragovima sadrži Klausa Mana, zapravo nekoliko motiva i problematiku koju je pisac pokrenuo.

Andraš Urban, direktor pozorišta „Kostolanji Deže": „Radnja se dešava u jednom posebnom svetskom istorijskom sistemu, ali sve je to „Mefisto" Klausa Mana, ne prevodi roman, ne ilustruje ga, ali je ovo ipak jedna druga predstava."

Kritičar Tamaš Jasai je godinama u nazad stalni gost „Desire"-a. Na predstave putuje iz Segedina putuje, a ove godine je uspeo da uklopi tri predstave u svoje vreme.

„Ono zbog čega dolazimo jeste pre svega atmosfera „Desire"-a i način na koji cela ova stvar funkcioniše, njen etos. Jer u poslednjih desetak godina, od kako „Desire" postoji, siguran sam da su uspeli da stvore jedan brend, na koji moramo da obratimo pažnju."

Ovogodišnji festival bio je duži nego inače, a sve predstave su odigrane pred punom salom.

Desiré
Desire
Subotica
pozorište

Najnovije

15:29, Frissítve: 16:12

"Supa skuplja od mesa"

Šargarepa je poskupela, u velikim marketima cena doseže i do 200 dinara po kilogramu. Pre par nedelja je koštala 60-80 dinara. Prema proizvođačima, razlog je što je prošlogodišnja šargarepa rasprodata, a na pijacama se sada prodaje nova šargarepa.
12:39, Frissítve: 12:52

Sudar autobusa i automobila u Šapcu

Autobus koji je prevozio decu iz Futoga, koja su krenula na ekskurziji u Tršić, sudario se sa automobilom, rečeno je RTS-u u policiji. Kod desetoro dece i vodiča konstatovane su lakše telesne povrede u šabačkoj bolnici. Uhapšen je vozač automobila.
11:31, Frissítve: 11:58

Mirno na severu KiM, Srbi nastavljaju proteste

Protest građana sa severa Kosova i Metohije nastavlja se i danas. Iako je neradni dan, Srbi se okupljaju u blizini opština, u kojima im je onemogućen rad od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Moždano razmrdavanje u Bačkoj Topoli

Vojvođansko finale kviza „QuizNight“ na koji je došla 21 ekipa održano je u Bačkoj Topoli. Zabavna društvena igra sve je popularnija na našim prostorima.