Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o saradnji u oblasti energetike

2022.06.10
17:11
2022.06.22
18:22
Forrás
Pannon RTV
U Beogradu je potpisan najopsežniji i najširi sporazum o energetskoj saradnji svih vremena, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto u glavnom gradu Srbije.
Pannon RTV

Sporazum su potpisali mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, ministar finansija Srbije, Siniša Mali, te predstavnici Mađarske kompanije za energetiku i Srbijagasa. Dva ugovora daju obema zemljama sigurnost u pogledu snabdevanja energentima, navedeno je na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Srbija će od 1. jula moći da skladišti 500 miliona kubnih metara prirodnog gasa u mađarska skladišta, zatim će moći da se povežu tržišta električne energije dve zemalja i da se poveća kapacitet gasovoda koji povezuje gasne sisteme dve zemlje, te da zajednički razvijaju korišćenje obnovljivih izvora energije. Sve ovo je uključeno u Sporazum o energetskom paketu koji je sada zaključen između Srbije i Mađarske. Dve zemlje mogu garantovati sigurno i predvidljivo snabdevanje energijom u svim okolnostima.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je u vezi sa ovim Memorandumom istakao da pre nekoliko godina niko ne bi ni pomislio da, glavno pitanje u pregovorima o nabavci energenata, neće biti cena, već da li ga možemo uopšte kupiti u dovoljnoj količini.

„Ovo je veliki i sveobuhvatan energetski sporazum, mi ga vidimo kao veliki korak napred, otvara novu dimenziju, jača strateški savez Mađarske i Srbije u području regionalnog snabdevanja energijom, pomaže u osiguravanju snabdevanja energijom i pomaže da se zaštiti rezultat smanjenja režijskih troškova."

Pannon RTV

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, je naglasio na zajedničkoj konferenciji za novinare da će sa uskladištenim gasom u mađarskim skladištima Srbija sigurno izvući zimu, što će biti dovoljno i za industrijske korisnike, ali i za domaćinstva. Od 500 miliona kubika prirodnog gasa, Srbija će po potrebi moći da koristi 3-6 miliona kubika dnevno.

"Iznajmljujemo dva skladišta u Mađarskoj. Ova skladišta počinjemo da punimo od 1. jula i punićemo ih u naredna tri meseca, do oktobra će ova skladišta biti napunjena, a od 1. oktobra imaćemo priliku da koristimo gas iz ovih skladišta za potrebe Srbije, čime ćemo u potpunosti osigurati potreban gas za funkcionisanje naše privrede i za domaćinstva za zimu koja predstoji."

Siniša Mali nije rekao koliko će Srbiju da košta skladištenje gasa u Mađarskoj u nadolazećoj zimskoj sezoni, ali je rekao da će trošak toga biti finansiran delom iz budžeta Srbije, a delom iz kredita OTP i Eksim Banke. Dodao je i da će Srbija u ponedeljak Mađarskoj prebaciti 65,7 miliona evra kako bi rezervisala skladišne ​​kapacitete.

energetika
Peter Sijarto
Siniša Mali
Srbija
Mađarska

Najnovije

13:15, Frissítve: 16:41

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 16:48

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.