Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tara Radovanović

Srbija: novih 152 zaraženih, dvoje preminulih

2020.10.13
19:44
2020.10.13
19:51
Forrás
Pannon RTV
Na osnovu poslednjeg izveštaja u proteklih 24 časa registrovane su 152 osobe zaražene korona virusom.
Pannon RTV

U toku jednog dana testirano je 7.177 osoba. Dva pacijenta izgubila su život od posledica zaraze, te je do sada ukupno od korona virusa preminulo 767 osoba. U bolnicama je na lečenju 329 zaraženih pacijenata, od toga njih 22 je na respiratoru. Od pojave epidemije u Srbiji je testirano milion i 207 hiljada osoba, a registrovano je 35.006 zaraženih.

Prema mišljenju epidemiologa moguće je da narednih dana poraste broj novozaraženih korona virusom u Srbiji. To bi značilo i potrebu za uvođenjem novih mera ograničenja, ali ocenjuju da se ne razmatra ponovno uvođenje vanrednog stanja. Najveći broj novozaraženih i dalje se beleži u Beogradu.

Podsetimo koje mere ograničenja su na snazi. Krizni štab je 8. oktobra doneo nove mere, na osnovu kojih svaka prodavnica i ugostiteljski objekat može da bude otvoren do 23 časa, a to se odnosi i na objekte koji imaju bašte, odnosno otvoreni prostor. Prema ranijoj odluci ugostiteljski objekti koji su imali baštu mogli su da rade do jedan sat iza ponoći.

Pannon RTV

U zatvorenom prostoru moguće je zadržavanje najviše 30 osoba, koje u svakom trenutku treba da održavaju fizičko rastojanje od najmanje metar i po, što znači da za svako lice treba da bude obezbeđen prostor od četiri kvadratna metra.

Nošenje zaštitne maske mesecima je već obavezno u zatvorenim prostorima. U prodavnicama, bankama i vozilima javnog prevoza. Nadležni su propisali i obavezno nošenje maske i u otvorenim prostorima u onim slučajevima kada se na jednom mestu okuplja mnogo ljudi i nije moguće između njih održati odgovarajuće rastojanje. Takva mesta su, na primer, autobuska stajališta.

Na otvorenom, gde se nalazi mnogo ljudi, kao na primer na ulici i u parkovima, takođe se preporučuje nošenje maske. Osim mera koje su propisane na nivou države, krizni štabovi po lokalnim samoupravama mogu da uvedu i druge mere, koje mogu biti različite u zavisnosti od opštine, odnosno grada.

Školska 2020/21. godina otpočela je 1. septembra. Nastava se odvija na osnovu preporuka Ministarstva prosvete Republike Srbije u kombinovanoj formi, odnosno i u učionici i onlajn. Međutim, prvaci idu u školu svakog dana. U obrazovnim ustanovama skraćeni su časovi, a produženi odmori, sprovodi se stalna dezinfekcija prostorija, a nošenje maski je obavezno.

novooboleli
zaraženi
kovid
pandemija
epidemija
bolnica
Srbija

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon