Ugrás a tartalomra
Munkás a kecskefarmon
Pannon RTV

Srbija podržava preradu i prodaju sa gazdinstava

2019-08-06
20:03
2019-08-06
20:56
Forrás
RTV Pannon
Opremanje gazdinstava koja se pored proizvodnje bave preradom i prodajom podržavaju se sa 50 do 60 odsto bespovratnih ulaganja.
A kecskefarm

Branislav Nedimović, zajedno sa Vukom Radojevićem, posetio je u Velikom Gaju, u južnom Banatu, farmu koja proizvodi kozji sir. Ministar poljoprivrede i pokrajinski sekretar razgovarali su sa vlasnicima gazdinstava u selu koje pripada opštini Plandište.

A miniszter és a titkár a farmon

Farma „Srećna koza" u Velikom Gaju ima 140 koza. Sirevi koji se proizvode na ovoj farmi imaju velikog uspeha na domaćem tržištu. „Naše proizvode ne prodajemo u velikim trgovinskim lancima, niti u velikim kupovnim centrima, već nastojimo da održimo lični kontakt sa kupcima. U Beogradu i Vršcu radimo kućnu isporuku sireva, prodajemo ih na vašarima, i kupuju ih etno restorani koji žele da ponude kvalitetnu domaću robu" objašnjava Miloš Todorović, vlasnik farme.

Kecskék

Farma „Srećna koza" je odličan primer kako uspešno može da se poveže uzgoj životinja, proizvodnja i trgovina – naglasio je Branislav Nedimović. Kod ovakvih gazdinstava država ih subvencioniše za kupovinu opreme bespovratnim sredstvima u visini od 50 do 60 odsto. „Želimo da podstaknemo kućnu preradu i prodaju proizvoda od mesa i mleka. Nemo potrebe za velikim pogonima, već za ovakvim malim gazdinstvima na kojima se radi obrada proizvoda. To smo omogućili uredbama" naglasio je ministar poljoprivrede Srbije.

Házi termékekkel terített asztal

Tokom razgovora sa vlasnicima gazdinstava Branislav Nedimović i Vuk Radojević zaključili su da se iz opštine Plandište malo proizvođača javlja za državne, odnosno pokrajinske subvencije. „Prema podacima pokrajinskog Sekretarijata ovdašnji proizvođači u manjoj meri koriste subvencije. To ne treba dozvoliti, ovdašnji proizvođači treba da budu aktivni i da prate konkurse. Treba da konkurišu i da ostvare pravo na bespovratnu pomoć" – hrabrio ih je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

„Csak a boldog kecske ad egészséges tejet”

Jedan od istaknutih ciljeva Ministarstva i Sekretarijata je i da mlade zadrže u selu, odnosno da im obezbede uslove zbog kojih će se opredeliti za bavljenje poljoprivredom.

vlada Srbije
gazdinstva
bespovratna sredstva
prerada
prodaja

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije