Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Srbija podržava preradu i prodaju sa gazdinstava

2019.08.06
20:03
2019.08.06
20:56
Forrás
RTV Pannon
Opremanje gazdinstava koja se pored proizvodnje bave preradom i prodajom podržavaju se sa 50 do 60 odsto bespovratnih ulaganja.
Pannon RTV

Branislav Nedimović, zajedno sa Vukom Radojevićem, posetio je u Velikom Gaju, u južnom Banatu, farmu koja proizvodi kozji sir. Ministar poljoprivrede i pokrajinski sekretar razgovarali su sa vlasnicima gazdinstava u selu koje pripada opštini Plandište.

Pannon RTV

Farma „Srećna koza" u Velikom Gaju ima 140 koza. Sirevi koji se proizvode na ovoj farmi imaju velikog uspeha na domaćem tržištu. „Naše proizvode ne prodajemo u velikim trgovinskim lancima, niti u velikim kupovnim centrima, već nastojimo da održimo lični kontakt sa kupcima. U Beogradu i Vršcu radimo kućnu isporuku sireva, prodajemo ih na vašarima, i kupuju ih etno restorani koji žele da ponude kvalitetnu domaću robu" objašnjava Miloš Todorović, vlasnik farme.

Pannon RTV

Farma „Srećna koza" je odličan primer kako uspešno može da se poveže uzgoj životinja, proizvodnja i trgovina – naglasio je Branislav Nedimović. Kod ovakvih gazdinstava država ih subvencioniše za kupovinu opreme bespovratnim sredstvima u visini od 50 do 60 odsto. „Želimo da podstaknemo kućnu preradu i prodaju proizvoda od mesa i mleka. Nemo potrebe za velikim pogonima, već za ovakvim malim gazdinstvima na kojima se radi obrada proizvoda. To smo omogućili uredbama" naglasio je ministar poljoprivrede Srbije.

Pannon RTV

Tokom razgovora sa vlasnicima gazdinstava Branislav Nedimović i Vuk Radojević zaključili su da se iz opštine Plandište malo proizvođača javlja za državne, odnosno pokrajinske subvencije. „Prema podacima pokrajinskog Sekretarijata ovdašnji proizvođači u manjoj meri koriste subvencije. To ne treba dozvoliti, ovdašnji proizvođači treba da budu aktivni i da prate konkurse. Treba da konkurišu i da ostvare pravo na bespovratnu pomoć" – hrabrio ih je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Pannon RTV

Jedan od istaknutih ciljeva Ministarstva i Sekretarijata je i da mlade zadrže u selu, odnosno da im obezbede uslove zbog kojih će se opredeliti za bavljenje poljoprivredom.

vlada Srbije
gazdinstva
bespovratna sredstva
prerada
prodaja

Slične vesti

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!