Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Srbija primer manjinskih prava

2019.01.29
17:40
2019.01.29
17:45
Forrás
Pannon RTV
U organizaciji „Közéleti Kávéház" (prostor javne razmene mišljenja) juče je u Segedinu bilo reči o položaju Mađara u Karpatskom basenu.

Na večeri je Katalin Sili, poverenik premijera Mađarske naglasila: u poslednjih 15 godina broj Mađara izvan granica zemlje manji je  za oko 10 odsto. Katalin Sili govorila je i o nastojanjima za autonomiju mađarske zajednice u Karpatskom basenu.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Sala za predavanja bila je ispunjena do poslednjeg mesta u Biblioteci „Šomođi". Na razgovoru je Katalin Sili rekla da je smanjenje broja Mađara van granica izazvano demokratskim razlozima. Dok je u Vojvodini reč o iseljavanju, dotle u Slovačkoj brige zadaje asimilacija. Poverenik mađarskog premijera govorila je i o nastojanjima da mađarska zajednica u Karpatskom basenu ostvari svoju autnomiju. Rekla je da kulturna autonomija koju imaju Mađari u Srbiji služi za primer.

„Autonomija vojvođanskih Mađara za nas je predvodnica u Karpatskom basenu. Mađarski nacionalni savet koji deluje na prostoru Autonomne Pokrajine Vojvodine – i u kojem je na poslednjim izborima SVM dobio značajnu podršku – raspolaže snažnom samoupravom. Prema određenoj podeli kulturna autonomija, a prema drugim podelama administrativnu autonomiju postigla je tako što na polju kulture obrazovanja, medija i finansiranja može samostalno da u praksi odlučuje o sudbini svoje zajednice" rekla je Katalin Sili, poverenik premijera zadužena za nacionalnu politiku.

Ferenc Kalmar, kolektivni predsednik Mešovite manjinske komisije naglasio da je pitanje položaja Mađara u Karpatskom basenu složeno i različito od države do države. Trenutno funkcioniše više mešovitih manjinskih komisija, većinom dobro, ali su trenutno ukrajinsko-mađarski odnosi na najnižoj tački, rekao je Ferenc Kalmar. Političar je kao pozitivan primer pomenuo Srbiju.

„Tamo su postignuti veoma ozbiljni rezultati na polju zaštite prava manjina, u toku je realizacija Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koji je i Brisel prihvatio i koji je bio tema prilikom otvaranja 23. poglavlja i u kojem su pomogli i mađarski stručnjaci. Srbija prihvata i priznaje kolektivna prava i to je značajno" rekao je Ferenc Kalmar, poverenik Ministarstva za spoljne poslove i spoljnu ekonomiju Mađarske.

Ferenc Kalmar koji je istovremeno i poverenik odgovornog ministra za razvoj susedske politike Mađarske, naglasio je da integracija nacionalnih manjina u većinski narod, bez obezbeđivanja kolektivnih prava vodi u asimilaciju.

manjinska prava
Srbija
Segedin

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!