Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Srbija privržena principima slobode i poštovanju međunarodnog prava

2022.10.02
14:10
Forrás
Vlada Srbije
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se Srbija zalaže za neselektivno poštovanje međunarodnog prava, što znači da je teritorijalni integritet međunarodno priznatih država nepovrediv u slučaju svake zemlje.

Brnabić je, na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, istakla da teritorijalni integritet ne može biti povrediv u slučaju jedne zemlje a nepovrediv u slučaju druge.

Ona je naglasila da su Povelja Ujedinjenih nacija i principi međunarodnog prava čuvali mir u svetu, a da je njihovo gaženje u slučaju Srbije otvorilo Pandorinu kutiju, pri čemu je selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo svet tamo gde smo danas.

Prema njenim rečima, u slučaju naše zemlje, prvi put nakon Drugog svetskog rata i formiranja UN, čiji je Srbija jedan od osnivača, brutalno i bezobzirno su pogaženi osnovni principi UN i međunarodnog prava.

Premijerka je ocenila da su UN formirane da posle dva svetska rata spreče treći i spasu čovečanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi doneo Treći svetski rat

Predsednica Vlade je navela da su izazovi sa kojima se Srbija danas suočava strahoviti i da je pritisak koji naša zemlja trpi direktno srazmeran stepenu licemerja velikih sila koje nas pritiskaju.

Brnabić je poručila da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svetu a da je dokaz za to i govor predsednika Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Obeležavanju Dana sećanja i polaganju venaca na spomenik u Jajincima prisustvovali su i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović i ministri Tomislav Momirović, Darija Kisić i Novica Tončev, potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, oficiri Vojske Srbije, vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, izaslanik patrijarha Srpske pravoslavne crkve, preživeli logoraši, predstavnici diplomatskog kora i porodica žrtava.

Srbija
Jajinci
Ana Brnabić

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.