Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Srednje škole u Senti okončale uspešnu godinu

2021.06.16
19:09
Forrás
Pannon RTV
U četiri srednje škole u Senti već su završeni maturski ispiti i uskoro će biti održane i maturske svečanosti.

Rezultate protekle školske godine sumirali su direktori na konferenciji za medije, a govorili su i o planovima za budućnost. Gizela Čikoš Pajor, direktorica Gimnazije za talentovane učenike „Boljai" je u svom izveštaju rekla da su ove godine imali maturante na dva smera, na matematičkom i likovnom i da je devetoro učenika zavredelo Vukovu diplomu. Navela je da u narednoj školskog godini mogu da prime 60 učenika na tri smera, a to će biti realizovano nakon prijemnih ispita. U Ekonomsko-trgovinskoj školi maturirali su učenici za finansijskog administratora na mađarskom jeziku i na smeru za bankarsko i osiguranje na srpskom i na mađarskom jeziku. U narednoj školskoj godini ponovo će biti otvorena tri prva razreda – rekao je Kornel Tot, direktor.

U Gimnaziji Senta, rekla je direktorica Eva Ujhazi, mogu da se pohvale sa 69 maturanata u četiri odeljenja. Za buduće učenike naredne godine biće otvorena tri razreda, dva na mađarskom na opštem i društvenom smeru, kao i jedan opšti smer na srpskom jeziku.

U tri odeljenja 86 učenika je ove godine završilo Medicinsku srednju školu. U narednu školsku godinu učenike dočekuju u  učionicama koje su nedavno opremljene uz pomoć MNS-a. Od septembra na četvorogodišnjem školovanju upisuju 30 đaka na srpskom jeziku, a na mađarskom jeziku školovanje će moći da nastavi 60 učenika – saznali smo od Zoltana Nađ Abonjija, direktora ustanove.

„Funkcionisanje ovih ustanova na dugi rok baziramo na velikom broju đaka iz ruralnih sredina, jer škole u Senti imaju veliki kapacitet. Uvek je u ovom gradu bilo mnogo učenika, na ovim strukama, isto kao što i veliki broj senćanskih učenika putuje, što finansira lokalna samouprava, kako bi u susednim gradovima i na tamošnjim smerovima završili svoje školovanje. Ovo je jedna vrsta uzajamnosti, jedna vrsta Potiskog, regionalnog dogovora o tome koji grad će imati koju struku" rekao je Atila Juhas, član opštinskog veća Sente zadužen za obrazovanje.

Senta
škola

Najnovije

Najčitanije