Ugrás a tartalomra
Sátrak az aracsi Pusztatemplom romjainál
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Srednjevekovni turnir kod crkve u Arači

2019-06-23
13:54
2019-06-23
14:42
Forrás
Pannon RTV
Tradicionalno okupljanje uz gastronomski imalo je i istorijski i etnološki program u kojem su učestvovali i gosti iz Mađarske i drugih država Karpatskog basena.

Podignute jurte, takmičenje u streličarstvu, čuvari tradicije u starim mađarskim odeždama, gađanje iz luka i strele – to je samo neki od brojnih programa, koji su organizovani oko ruševina aračke crkve u Banatu. Na kulinarskom takmičenju na otvorenom nadmetalo se oko 50 ekipa. Svaka je stigla sa svojim, tajnim receptom.

Članovi Mađarskog kulturnog društva „Lila Akac"iz Jazova pripremali su perkelt sa kupusom. Predsednik društva, Rober Piri smatra da je druženje onaj tajni dodatak koji daje čaroliju jelu.

Irma Jozo iz Ade redovno dolazi na „Piknik na Arači". Ona uvek kuva i peče sa radošću, ali ovo je prilika kada se posebno potrudi. Kaže da i srce i dušu ulaže u ono što sprema da posluži.

Učesnici kažu da osim sadržaja programa,  atmosferu čini posebnom i crkva u Arači i njena okolina. „Arača je takva znamenitost ovog prostora koju decenijama posećuju Mađari. Do današnjih dana prisećaju se prošlosti čija dešavanja su ostavila neizbrisivog traga" kaže Klara Pataki,  Novi Bečej.

Na skupu su bili prisutni i čuvari tradiciji iz mađarske Fondacije „Mađarski turani" koji su prikazali zanimljivu predstavu bitke iz 11. veka. Zoltan Varga, tehnički direktor kaže da ih je osećaj jedinstva doveo ovde do vojvođanskih prijatelja u očuvanju tradicije. „Fondacija „Mađarski turani" osnovala je i Turanski savez kao najveću organizaciju u očuvanju tradicije u Karpatskom basenu. Želeli bi ljude da upoznamo sa slavnom prošlošću i mađarskom istorijom".

Crkva u Arači govori o jedinstvu, o očuvanju zajedničke prošlosti – kažu organizatori. „Udruženje građana „Arača 95" iz godine u godinu organizuje razne manfiestacije, omladinske kampove i svete mise kod srednjevekovne crkve. Naša organizacija u svom osnivačkom aktu ima za cilj da očuva i sakralno obeležje crkve" objašnjava Lajoš Link, predsednik novobečejskog udruženja.

Kod ruševina crkve, Robert Utcai, čantavirski župski održao je svetu misu za učesnike „Piknika na Arači".

Arača
Robert Utcai
Klara Pataki

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije