Ugrás a tartalomra
Facebook/Schanda Tamás

Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ostavljena u vozilu mogu biti opasna

2020.07.05
16:49
Forrás
MTI
U letnjim vrućinama ni u kom slučaju ne ostavljajte sredstva za dezinfekciju ruku u automobilu.

Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ostavljena u vozilu mogu biti opasna – rekao je državni sekretar Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske.

Tamaš Šanda je na svojoj Fejsbuk stranici naglasio, ako tečnost za dezinfekciju ruku krene isparavati, čak jedna varnica je dovoljna da se gas zapali. Stoga je zamolio javnost da u letnjim vrućinama ni u kom slučaju ne ostavlja sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola u automobilu. Nakon parkiranja, ponesite tečnost sa sobom ili koristite dezinfekcionu maramicu - savetuje on.

U izjavi za ITM i MTI piše: aktivni sastojak sredstva za dezinfekciju ruku – alkohol je zapaljiva tečnost, koja počinje da isparava već na 20 stepeni Celzijusa, a proces se intenzivira rastom temperature.

Za oslobođenu paru alkohola u zatvorenom prostoru automobila dovoljna je jedna iskra od takozvanog statičkog elektriciteta, da bi se zapalila. Dalje piše: dovoljno je da neko uđe u auto i garderobom potrlja prekrivač sedišta, da se oslobođena para alkohola sredstva za dezinfekciju ruku usled visoke temperature zapali, ili na primer skriveni električni spoj u automobilu takođe može pokrenuti varnicu.

Važno je da svako obrati pažnju na oznaku opasnosti koju proizvođač postavlja na ambalaži i da se tačno pridržava pravila skladištenja. Lako zapaljiva sredstva sa visokim procentom alkohola se čuvaju na prozračnom mestu, na temperaturi između 0 i 35 stepeni, znači leti se ne sme ostaviti u zatvorenom vozilu, gde nema ventilacije i gde temperatura može porasti i do 50 stepeni Celzijusa.

opasnost
vatra
sredstvo za dezinfekciju
vozilo
alkohol

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.