Ugrás a tartalomra
Facebook/Schanda Tamás

Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ostavljena u vozilu mogu biti opasna

2020.07.05
16:49
Forrás
MTI
U letnjim vrućinama ni u kom slučaju ne ostavljajte sredstva za dezinfekciju ruku u automobilu.

Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ostavljena u vozilu mogu biti opasna – rekao je državni sekretar Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske.

Tamaš Šanda je na svojoj Fejsbuk stranici naglasio, ako tečnost za dezinfekciju ruku krene isparavati, čak jedna varnica je dovoljna da se gas zapali. Stoga je zamolio javnost da u letnjim vrućinama ni u kom slučaju ne ostavlja sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola u automobilu. Nakon parkiranja, ponesite tečnost sa sobom ili koristite dezinfekcionu maramicu - savetuje on.

U izjavi za ITM i MTI piše: aktivni sastojak sredstva za dezinfekciju ruku – alkohol je zapaljiva tečnost, koja počinje da isparava već na 20 stepeni Celzijusa, a proces se intenzivira rastom temperature.

Za oslobođenu paru alkohola u zatvorenom prostoru automobila dovoljna je jedna iskra od takozvanog statičkog elektriciteta, da bi se zapalila. Dalje piše: dovoljno je da neko uđe u auto i garderobom potrlja prekrivač sedišta, da se oslobođena para alkohola sredstva za dezinfekciju ruku usled visoke temperature zapali, ili na primer skriveni električni spoj u automobilu takođe može pokrenuti varnicu.

Važno je da svako obrati pažnju na oznaku opasnosti koju proizvođač postavlja na ambalaži i da se tačno pridržava pravila skladištenja. Lako zapaljiva sredstva sa visokim procentom alkohola se čuvaju na prozračnom mestu, na temperaturi između 0 i 35 stepeni, znači leti se ne sme ostaviti u zatvorenom vozilu, gde nema ventilacije i gde temperatura može porasti i do 50 stepeni Celzijusa.

opasnost
vatra
sredstvo za dezinfekciju
vozilo
alkohol

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon