Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Šrosmajerova ulica u Subotici biće blokirana večeras od pola sedam do devet časova

2022.08.13
17:20
2022.08.13
17:29
Forrás
Pannon RTV
Protest poljoprivrednih proizvođača u Subotici traje već četiri dana. U odnosu na petak, u subotu je u Štrosmajerovoj ulici bilo nešto manje traktora. Poljoprivrednici do utorka sigurno ostaju u centru Subotice.
Pannon RTV/Idei Sándor

U subotu je u Štrosmajerovoj ulici u Subotici bilo nešto više od 50 traktora. Više poljoprivrednih proizvođača je prenoćilo u svojim traktorima. Učesnici protesta se okupljaju svakih sat vremena i razgovaraju o tome šta se do tada dogodilo, odnosno koje su opcije na raspolaganju.

Franjo Rihter, Subotica: „Razgovarali smo o tome da ćemo napraviti još jednu protestnu vožnju. Napravićemo nekoliko krugova u gradu. Tih nekoliko krugova će trajati oko sat vremena. Nećemo blokirati puteve. Posle tri sata ćemo doneti nove odluke. Videćemo kako će se sve to daje razvijati. Nema promena, ima mnogo obećanja, ali to nama nije dovoljno."

Poljoprivrednici koji protestuju dobili su novu ponudu od Vlade u pola jedan, ali ni ovog puta nisu ispunjeni njihovi glavni zahtevi. Prema rečima Davida Horvata, najnovija ponuda je daleko od očekivanja poljoprivrednih proizvođača.

David Horvat, Čantavir: „Taj papir smo zapravo dobili od jednog od glavnih organizatora protesta, a on, mislim, od Ministarstva. Razgovarali smo o tome sa ostalima, ali nismo baš zadovoljni sa onim što je napisano. Ima u tome nekih relativno dobrih stvari, ali ni blizu onoga što bismo želeli da postignemo. Možeš li da izdvojiš nekoliko stvari iz te ponude? Primera radi, otkupna cena suncokreta je podignuta na 535 evra, umesto traženih 700."

Pannon RTV/Idei Sándor

Poljoprivrednici su u subotu popodne organizovali i dve protestne vožnje. Prvo u 11 časova, a zatim i u 14 časova popodne, obe vožnje su trajale po sat vremena. Poljoprivrednici i njihovi traktori sigurno ostaju u Štrosmajerovoj ulici do utorka - kažu.

Miroslav Kiš, Subotica: „Ostajemo ovde i svakako planiramo da budemo ovde do utorka. Dakle, i danas su došli novi traktori iz nekoliko sela, a ima i onih koji će doći sutra. Najavili su da će u ponedeljak doći njih 10-20."

Nešto posle pola četiri poljoprivrednici su doneli odluku da zatvore Štrosmajerovu ulicu večeras od pola sedam do devet časova. Poljoprivrednici koji protestuju u Subotici su u stalnom kontaktu sa poljoprivrednicima koji protestuju na ulicama Novog Sada.

Šrosmajerova
blokirana
Subotica
protest poljoprivrednika

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.