Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Šta će biti na uskršnjoj trpezi kod pravoslavnih vernika?

2022.04.22
18:47
Forrás
Pannon RTV
Danas je bilo mnogo ljudi na novosadskim pijacama. Pravoslavni vernici su nabavljali namirnice za svečanu uskršnju trpezu.

Marijana Antić je došla na pijacu sa suprugom i desetomesečnim blizancima. Pored male dece, nema puno vremena za pripremu povodom praznika.

„Pošto je danas Veliki petak, danas će da se posti, znači sve što nije životinjskog porekla se jede, suve šljive, suve kajsije, orasi, i tako, riba, obavezno riblja čorba, a za Uskrs, za to je već bogata trpeza, rekla bih jagnje, praseće meso što kažu, krompirići, salate, što više svežeg povrća, i to je u principu to, dobra neka torta, ali ovako uz ovakvu malu decu, to uglavnom bude šta baba sprema, to se jede.”

Kod Stevana Milovića mnogi su kupovali domaće sušeno voće i ribu.

„Što se tiče stola i prazničke trpeze za Veliki petak, to smo tako i u Dalmaciji spremali, tako da mi je dostupna riba, bakalar, koju smo najčešće spremali, to je ostalo u tradiciji, znači na trpezi će biti bakalar, naravno uz maslinovo ulje, koštunjavo voće."

Pannon RTV

Među uskršnjim običajima kod pravoslavaca je najpopularnije farbanje jaja i kucanje jajima. Na svečanom ručku članovi porodice se kucaju jajima, pobednik je onaj čije jaje ne napukne. Mnogi su pre nekoliko dana kupili jaja za farbanje.

Zorica Bugarčić, prodavačica na pijaci, Bukovac:Ja sam bila i prošlu subotu, jedan je već gospodin bio uzeo u subotu za Uskrs. Mislim, računaju da je skuplje pred praznik.”

Pannon RTV

Takođe je običaj da se prvo ofarbano jaje čuva, kao čuvarkuća, do Velikog petka sledeće godine. Prema običaju se veruje da ovo jaje štiti kuću i njene ukućane.

Uskrs
Vaskrs

Najnovije

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.

Gastronomski festival u Bečeju

Zbog kišnog vremena, mesto održavanja ovog puta bila je gradska pijaca. Organizatori su posetioce dočekali raznovrsnom hranom, pijacom sa proizvođačima i koncertima.