Ugrás a tartalomra
MTI/Rosta Tibor

Šta će biti sa trećom vakcinom u Mađarskoj?

2021.07.15
13:52
Forrás
Pannon RTV
U petak će biti poznata odluka mađarske vlade. Vakcinacija i dalje nije obavezna, ali će vlada činiti sve u interesu toga da se što više ljudi imunizuje. Za jedan zaraženo je 49 osoba.

Odluku vlade o trećoj vakcini saopštiće Viktor Orban, premijer Mađarske u petak ujutru na talasima Košut radija – objavio je Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera. Na sednici vlade u sredu bilo je reči o mogućnosti uvođenja obavezne vakcinacije, ali je vlada odlučila da i dalje neće biti obavezna imunizacija jer je ustavnom propisano pravo pojedinca da donese odluku da li želi da se vakciniše ili ne. Mađarska pozicija je jedna od najpovoljnijih, jer je Mađarska unutar Evropske unije jedno od najbezbednijih mesta, a što se tiče stope vakcinacije i dalje je na drugom mestu. Vlada će i narednih sedmica učiniti sve da što više građana primi cepivo – rekao je Gergelj Guljaš. Naglasio je, vlada i dalje savetuje da u inostranstvo putuju samo oni građani koji su dobili obe doze vakcine.

U proteklih 24 časa nije bilo preminulih od posledica epidemije, dok je kod novih 49 građana Mađarske registrovano prisustvo virusa korona. U Mađarskoj je do sada vakcinisano preko 5,5 miliona građana, od kojih je njih pet miliona i 250 hiljada primilo i drugu dozu vakcine. Na bolničkom lečenju je 83 obolelih, od kojih je devetoro na respiratoru.

vakcinacija
Mađarska
korona virus

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.