Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Šta je na uskršnjoj trpezi Kanjižana?

2019-04-19
19:59
Forrás
Pannon RTV
U nedelju praznujemo Uskrs i završava se veliki post, i uobičajeno je tada da se ponovo na prazničnom stolu nađu šunka, jaja i kobasica.

Većina stanovništva je već obavila uskršnju kupovinu. Kod Marije Teleki u Kanjiži u nedelju na uskršnjoj trpezi biće kobasica i jaja. Kod njih je običaj da se na Veliki petak pored supe, jede i iskokičani kukuruz: „Veliki petak je. Mnogima je nedostajalo to što je karakteristično za Veliki petak, iskokičani kukuruz. Izgleda da to sada niko ne radi. Više nas je došlo zbog toga, a nigde ga ne može naći".

Verona Rekecki iz Kanjiže kupovinu nije ostavila za poslednji čas: „Većinu stvari sam juče kupila, tako i šunku. Početkom sedmice sam kupila kobasice, tako da sam za sada sve uzela. Za uskršnju trpezu peći ću tortu, a biće i šunke, kobasice i jaja".

Na pijaci u Kanjiži jaje staje od 10 do 15 dinara, kilogram kobasice u zavisnosti od suvoće staje od 650 do 800 dinara, a kilogram šunke od 600 do 700 dinara, u zavisnosti od toga da li je sa kostima ili bez. Kupci su uglavnom tražili domaće proizvode. Prodavac Norbert Kristin kaže: „Mnogi za poslednji dan ostavljaju kupovinu, jer sada su dobili novac. Ali, ova godina nije posebno dobra, nose manje komade, ne nose celu šunku, nego samo ove od jedne do tri kilograma".

Po tradiciji mnogi će u subotu uveče ili u nedelju ujutru počastiti se šunkom i kobasicom.

Uskrs
trpeza
jelo
šunka
kobasice

Slične vesti

Najnovije

20:28

Teranje zime u Padeju

Veštice, mačke, Zoro, čak i Spajdermen priključili su teranju zime u nedelju. Mađarski kulturni klub "Takatš Rafael" organizovao je karnevalsku povorku, maškare sa kojom tradicionalno dočekuju proleće
15:33, Frissítve: 19:59

Poznati glasovi u Zenti

Mali broj budimpeštanskih pozorišta može se pohvaliti sa toliko poznatih sinhronih glasova, kao što je to slučaj sa Novim pozorištem. Njihova predstava "Ljudi glasovi" govori o toj profesiji.
16:47, Frissítve: 19:59

Festival kobasica u Belom Blatu

U banatskom selu je održan VII. Festival kobasica, koji je od jedne inicijative za oživljavanja tradicije svinjokolja, prerastao u jednu od najmasovnijih manifestacija u regionu.

Najčitanije

U Vojvodini prijavljena epidemija gripa

Od sutra do 21. februara obustava rada školskih i predškolskih ustanova a u Vojvodini zbog epidemije gripa - objavila je vest Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje na svom internet portalu.

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.