Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Šta treba uraditi ako nekoga napadne pas?

2021.02.26
16:44
2021.02.26
16:54
Forrás
Pannon RTV
Nedavno je jedna Subotičanka pretrpela težak napad čopora pasa. Ovaj incident je izazvao dosta bure u gradu, jer se na ulicama često mogu videti psi lutalice, ali isto tako i u parkovima, na trgovima, usamljeno ili u manjim-većim grupama.

Psi su nedavno napali jednu pedesetpetogodišnju ženu na parkingu pored Autobuske stanice u Subotici. Od tada je otkriveno da teške povrede na njoj nisu prouzrokovali psi lutalice, već je ženu izujedala životinja koja je pobegla iz kuće.

U okolini Dudove šume, meštani takođe često vide veći čopor pasa lutalica ili životinje koje samostalno lutaju. Nevena Kovačević živi u blizini, i tokom svojih svakodnevne šetnji gotovo uvek susretne pse lutalice.

„Nekad ih se i uplašim, ali ponekad i ne, sve zavisi. Pas koji šeta sa svojim vlasnikom često je opasniji od pasa lutalica.

- Zašto mislite da su opasniji?

- Zato, jer kada se stertnem sa njegovim vlasnikom, uvek laju na mene, dok ovi psi koji sami lutaju, odnosno psi lutalice, oni su retko opasni."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ljudi takođe često vide pse lutalice i oko pijace na Teslinim naselju, ali tu uglavnom prolaze dva-tri psa, a ne u većim grupama. Roža Futo prodaje na pijaci i njeno iskustvo svedoči o tome da veći problem predstavlja šetanje pasa bez povodca.

Roža Futo: „Često vidim pse bez vlasnika, posebno one koji trče za vlasnikom i lutaju tu na pijaci i oko nje, što, recimo, nije u redu, jer psa ne biste smeli pustiti na pijacu bez povodca. Dobro, vlasnik možda i ne zna da je njegov pas krenuo za njim, ali trebalo bi obratiti pažnju na te stvari."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

U emisiji „Javni poslovi" TV Pannon, advokat David Lošonc govorio je o tome šta treba učiniti ako nekoga napadne pas. Takođe je rekao da utvrđivanje odgovornosti za ujed psa zavisi od nekoliko faktora. Kada je pas van kontrole svog vlasnika i luta javnom površinom, to ne mora nužno da dokazuje odgovornost vlasnika. Važno je znati da li su mere koje je preduzeo vlasnik bile dovoljne.

David Lošonc, advokat: „Osnovno je pravo svih oštećenih da se obrate sudu za nadoknadu štete. Naravno, to možete učiniti i bez sudskog postupka, podnošenjem zahteva za naknadu štete prema samom vlasniku, i svi imaju priliku, obe strane, i onaj ko je naneo štetu i oštećeni, da postignu vansudski dogovor. U svemu. Ukoliko se to ne dogodi, odnosno oštećeni ne pristane na vansudsko poravnanje, onda mora da pokrene sudski postupak."

David Lošonc je naglasio da u takvim slučajevima ne postoji cenovnik za naknadu štete. Ishod tužbe i dosuđena šteta zavise od ocene suda i činjenica utvrđenih u tom određenom slučaju.

pas
pas lutalica
napad

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!