Ugrás a tartalomra
Pixabay

Šta treba znati o testiranju na antitela?

2020.08.12
18:07
2020.08.12
18:20
Forrás
Pannon RTV
Nakon nekoliko dana sa povišenom temperaturom, glavoboljom i kašljem, svako se zapita: da li je ovo bio koronavirus?
TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

U slučaju blagih simptoma lekari savetuju da se ostane kod kuće, uzimaju vitamini i da se odmara.

PCR testovi rade se u slučaju potrebe. Ukoliko je neko znatiželjan da li je zaista pobedio korona virus, može da uradi test na antitela. Ovi testovi se rade u Subotici, u Zavodu za javno zdravlje, koštaju 1.200 dinara, uzimanje krvi obavlja se do 9.30 časova, a rezultati su poznati istog dana.

Šta je test na prisustvo antitela?
Ovi testovi ne pokazuju prisustvo virusa, nego imuni odgovor organizma kroz stvaranje dva antitela. Na dobijenim rezultatima oni se iskazuju kao IgM i IgG.

IgM odgovor stvara se u ranim fazama zaraze. Tokom zaraze koja još traje, ili nedugo nakon nje.

IgG nastaje nešto kasnije, oko sedmog dana od početka zaraze i u organizmu se zadržava duži period.

U ranim fazama zaraze može se dogoditi da organizam ne stvara antitela u količini dovoljnoj da se detektuje, zbog toga nije naodmet testiranje ponoviti dve sedmice kasnije.

Pored vrednosti IgM i IgG pojavljuju se obeležja „-'' i „+". Njihova kombinacija može da znači različite mogućnosti. Iz toga sledi:

 Ukoliko su obe vrednosti negativne
- zaraza nije prisutna u organizmu,

 - zaraza je prisutna u organizmu, ali još tinja, a organizam ne proizvodi antitela. Da li će kasnije postojati simptomi, ili će zaraza proći bez simptoma, ne može se još znati. U ovom trenutku, osoba je već zarazna,

- bolest je u ranoj fazi, još nisu proizvedena antitela u količini koja se može detektovati. Pacijent je i u ovoj fazi zarazan.

Pannon RTV/Gál Hermina

+ IgM i – IgG
U ovom slučaju zaraza je prisutna u organizmu, a pacijent se zarazio oko dve do tri sedmice pre testiranja. Osoba sa ovim vrednostima može zaraziti druge.

Ukoliko su obe vrednosti pozitivne
Ovaj rezultat nedvosmisleno pokazuje: zaraza je prisutna u organizmu, ali pacijent je već u fazi oporavka. Verovatno se zarazio oko mesec dana pre obavljanja testa. Pacijent je zarazan i u ovom slučaju.

„Problem je ukoliko neko u krvi ima IgM antitela. To znači da je kod njega prisutno oboljenje. Ukoliko neko u krvi ima IgM antitela, onda je sledeći korak da se obrati lekaru" kaže Nebojša Bohucki, epidemiolog.

– IgM i + IgG
Ukoliko test pokaže ove vrednosti, pacijent može biti spokojan: zaraza više nije prisutna u organizmu, preležao je oboljenje. Zarazio se više od mesec dana pre obavljanja ovog testiranja. Više nije zarazan po okolinu.

Po najnovijim istraživanjima antitela očigledno dugo ostaju u organizmu. O tome je nedavno govorila saradnica INEP-a (Institut za primenu nuklearne energije) koja se od pojave virusa u Srbiji sa timom bavi rezultatima antitestova.

„Mi smo bili u prilici da ispitamo serume pacijenata koji su bili bolesni još krajem marta, početkom aprila. Oni još uvek imaju detektabilu na antitela, i to ne na nivou koji je jedva merljiv, nego antitela koja zaista jesu prisutna" rekla je Danica Ćulić Ćujić, stručni saradnik, INEP.

Važno je da na testiranje za antitela ne odlaze osobe koje imaju simptome, jer mogu da zaraze i druge. Ukoliko se osoba oseća bolesnom, ima temperaturu, slabost, kašalj i otežano disanje, prvo neka telefonom kontaktira kovid ambulantu, i ukoliko je potrebno i lično ode na lekarski pregled.

Ukoliko je neko u nedoumici i nije siguran da li je preležao zarazu korona virusom, najbolje je da se testira. Pogrešno samotestiranje takođe je opasno. Ono što takođe treba imati u vidu je i da rezultati testa na antitela nisu 100 odsto pouzdani. Odnosno, obazrivost i pridržavanje mera i dalje je važno.

koronavirus
testiranje
antitelo
glavobolja
temperatura
test

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.