Ugrás a tartalomra

Stalno prisustvo migranata i u Beogradu

2023.02.06
16:16
Forrás
Pannon RTV
Zbog otežanih vremenskih uslova i brojnih akcija policije, u centru Beograda se ovih dana može videti znatno manje migranata, ali nove grupe ipak i dalje pristižu. Najviše migranata u srpsku prestonicu stiže iz Avganistana.

Migranti pored jednog restorana brze hrane, u blizini beogradske autobuske stanice, čiste krompir i luk. Na taj način pokušavaju da dođu do hrane dok čekaju da taksijem ili autobusom nastave svoj put do naselja uz granicu. Prema njihovim rečima, većina njih ide prema Somboru, odakle kasnije pokušavaju da pređu srpsko-mađarsku granicu.

Građani Beograda koji se šetaju u parku pored autobuske stanice kažu da prisustvo migranata izaziva nelagdnu situaciju.

Sabina Hasanović, Beograd: „Često se dešava da ovde dolazi policija da ih isterava, ali oni se opet vraćaju ovamo. Ovde noću spavaju i često su skupljeni. Mislim da bi trebalo nekako država da reaguje, da im pronađe neko sklonište, da im pomogne, jer mislim da ovde sigurno ne bi boravili da imaju neko stanište.”

Pojedini građani strahuju za svoju bezbednost, a drugi kažu da se ne plaše migranata. Svi oni, međutim, dele jedno mišljenje: migrantima nije mesto u centru grada.

Sara, Beograd: „Trebalo bi pomoći ljudima da nađu smeštaj. Znači više tih kampova za migrante po periferiji, po manjim mestima.”

Jedna grupa migranata nedavno je stigla u srpsku prestonicu iz Indije. Kažu da se nerado mešaju sa migrantima drugih nacionalnosti, jer među njima ima mnogo sukoba.

Migrante na njihovom putu često vode krijumčari ljudima. Za usmeravanje na pravi put plaćaju hiljade evra. Cilj im je da dođu do Evropske unije, gde očekuju bolje uslove za život.

migranti
Beograd

Najnovije

11:11, Frissítve: 11:17

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije