Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Stanari zoološkog vrta na Paliću i zimi čekaju posetioce

2021.01.16
18:13
2021.01.16
18:21
Forrás
Pannon RTV
U hladnim zimskim danima možda nećemo ni pomisliti da odemo u zoološki vrt Palić, iako se to isplati, jer brojne životinjske vrste još uvek čekaju posetioce.

Osim svojih kućnih ljubimaca, posebnu pažnju moraju posvetiti i zdravlju stanara zoološkog vrta po hladnom vremenu. Naša ekipa je pratila kako se svakodnevni život odvija ovde u zoološkom vrtu Palić.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Kako dolazi hladno vreme, potrebe životinja se menjaju, a potrebe za kretanjem se smanjuje. Zimu često provode u svojim zagrejanim kućicama. Zebra i žirafa provode na otvorenom samo sat ili dva dnevno.

Lavovi zimi, iako samo kratko, ipak izlaze iz svojih domova. Međutim, prilikom ozbiljnijih mrazeva posetioci ih mogu videti samo dva do tri sata.

Dolaskom zime i padom temperature ispod nule, voda za piće životinja može se smrznuti, pa negovatelji tome moraju posvetiti više pažnje.

„Kod temperature u minusu posuda za piće se mora proveriti više puta dnevno, voda se brzo smrzava u tim malim loncima. To je isto i kod naših životinja koje se nalaze napolju. Postoje pojilice koje su ponekad stalno otvorene s takvom kapajućom verzijom i ne damo da se zamrznu, ali čak se i one zamrznu po vrlo hladnom vremenu. U to vreme oni koji se brinu o životinjama moraju najmanje dva puta obilaziti naše životinje i moraju sipati svežu toplu ili mlaku vodi kako bi se led u pojilicama otopio. Iako životinje zimi troše mnogo manje tečnosti." rekao je Tibor Janoši, veterinar zoološkog vrta na Paliću

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Očigledno je u subotu ujutro, Kuksa, jedan od najnovijih stanara zoološkog vrta Palić,veselo plivao. Njegov partner, Beni, dotada je uživao na suncu. Očito su već navikli na svoj novi dom na Paliću.

Čuli smo kako se odvija pojenje, ali što je sa hranjenjem?

Ishrana životinja ne menja se puno u odnosu na leto. Ishrana se uglavnom sastoji od slame, voća, povrća i mesa. Međutim, dodatak vitamina zimi je važan. Negovatelji ih umešaju u hranu.

"U ovo doba obično povećavamo količinu vitamina koju inače unosimo hranom. U najjednostavnijem obliku, u obliku tablete ili praha. U slučaju mesojeda meso se seče, i posipa prahom, vitaminskim prahom. Kod majmuna se tablete stavljaju u bananu i razno voće. Kod preživača takođe mešamo premikse i vitamine u koncentrat i hranu u obliku praha." rekao je veterinar.

Zoološki vrt Palić otvoren je i zimi. Posetioci mogu videti gotovo sve životinje, osim majmuna, koji veći deo dana provode na toplom.

Zoološki vrt otvoren je svakog dana u nedelji od 9 do 15 sati.

Zoološki vrt
Palić

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!