Ugrás a tartalomra
Migránsok
Pannon RTV

Stanovnici zaziru od migranata u graničnom pojasu

2019-09-18
18:05
2019-09-18
19:24
Forrás
RTV Pannon
Preko dana na rubu sela mogu se videti migranti – kažu u Horgošu. U Subotici je takođe mnogo migranata oko železničke stanice i Majšanskog mosta.

Do sada nisu uništavali rod, ali meštani u Horgošu zaziru od njih, nakon što se smrači retko ko izlazi na ulicu.

Migránsok a kútnál

Na uobičajenom mestu, migranti se peru na bunaru kod Majšanskog mosta u Subotici. Stanari okolnih kuća navikli su na ovaj prizor, prilikom boravka naše ekipe punili su plastične kanistere jedne žene. Mohamed Faizal je stigao iz Avganistana, pobegao je od talibana, i rado bi se nastanio u bilo kojoj zemlji Šengenske zone. „Svi moji prijateljis u rekli da je mnogo problema sa mađarskom granicom. Policija pravi probleme. Sada čekamo da Mađarska vremenom otvori kapije. Želeli bi da stignemo u Evropu i živimo lep život. Želimo da živimo."

Horgos

U centru Horgoša retko se može sresti migrant – kažu meštani. Veruju da je to zahvaljujući radu mađarskih i srpskih vlasti. Ipak, na rubu sela meštani ih još često sreću kako se kreću u malim grupama – kaže Gizela Milanković, koja je brala grožđe u sredu pre podne. I prethodnog dana je videla jednu grupu. „Trojica su došla, bili su prekriveni ćebetom. Išli su svojim putem, ali kuda, dokle, ne znam, jer mi smo tu stali. Stanujem u Školskoj ulici, tamo ih viđam da se kreću popodne i predveče. Odlaze sa velikim paketima, a vraćaju se bez njih. Kuda idu, ne znam. Ne idem za njima, ko bi se i usudio" kaže meštanka.

Migráns

Stanovnici smatraju da se i ilegalni migranti, koji su većinom došli iz Avganistana, dalje skrivaju u napuštenim prostorijama gazdinstva „Bačka". Našoj ekipi nisu dozvolili da snima, ali su nam rekli da žele da stignu na zapad. Više ne smeju da se poduhvate ilegalnog prelaska granice, a i ostali su bez novca.

migranti
Mađarska
granica
Subotica
Horgoš

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije