Ugrás a tartalomra
Migránsok
Pannon RTV

Stanovnici zaziru od migranata u graničnom pojasu

2019-09-18
18:05
2019-09-18
19:24
Forrás
RTV Pannon
Preko dana na rubu sela mogu se videti migranti – kažu u Horgošu. U Subotici je takođe mnogo migranata oko železničke stanice i Majšanskog mosta.

Do sada nisu uništavali rod, ali meštani u Horgošu zaziru od njih, nakon što se smrači retko ko izlazi na ulicu.

Migránsok a kútnál

Na uobičajenom mestu, migranti se peru na bunaru kod Majšanskog mosta u Subotici. Stanari okolnih kuća navikli su na ovaj prizor, prilikom boravka naše ekipe punili su plastične kanistere jedne žene. Mohamed Faizal je stigao iz Avganistana, pobegao je od talibana, i rado bi se nastanio u bilo kojoj zemlji Šengenske zone. „Svi moji prijateljis u rekli da je mnogo problema sa mađarskom granicom. Policija pravi probleme. Sada čekamo da Mađarska vremenom otvori kapije. Želeli bi da stignemo u Evropu i živimo lep život. Želimo da živimo."

Horgos

U centru Horgoša retko se može sresti migrant – kažu meštani. Veruju da je to zahvaljujući radu mađarskih i srpskih vlasti. Ipak, na rubu sela meštani ih još često sreću kako se kreću u malim grupama – kaže Gizela Milanković, koja je brala grožđe u sredu pre podne. I prethodnog dana je videla jednu grupu. „Trojica su došla, bili su prekriveni ćebetom. Išli su svojim putem, ali kuda, dokle, ne znam, jer mi smo tu stali. Stanujem u Školskoj ulici, tamo ih viđam da se kreću popodne i predveče. Odlaze sa velikim paketima, a vraćaju se bez njih. Kuda idu, ne znam. Ne idem za njima, ko bi se i usudio" kaže meštanka.

Migráns

Stanovnici smatraju da se i ilegalni migranti, koji su većinom došli iz Avganistana, dalje skrivaju u napuštenim prostorijama gazdinstva „Bačka". Našoj ekipi nisu dozvolili da snima, ali su nam rekli da žele da stignu na zapad. Više ne smeju da se poduhvate ilegalnog prelaska granice, a i ostali su bez novca.

migranti
Mađarska
granica
Subotica
Horgoš

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.