Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Stara Moravica slavi 236. godišnjicu ponovnog naseljavanja

2022.05.28
17:22
2022.05.28
17:27
Forrás
Pannon RTV
U okviru prigodnog programa, koji traje već nekoliko nedelja, povodom Dana sela, u petak su dodeljene nagrade, a potom je manifestacija nastavljena bogatim kulturnim programom.

Na svečanoj sednici u okviru proslave Dana sela je organizovano uručenja nagrada, gde je posthumno dodeljeno priznanje Katrini Torok, zatim je plaketa uručena Angeli Bece, koja je rukovodilac grupe ručnih radova "Šareni Cvet" i Gabrieli Timar, predsednici Kulturnog centra "Adi Endre".

Gabriela Timar, predsednica Kulturnog centra "Adi Endre", Stara Moravica: "Volimo ono što radimo, volimo negovanje tradicije, volimo folklor i nije teško raditi na ovom polju, a volimo i ljude."

Pannon RTV/Kucor Dejan

Mnoge je zanimao bogat kulturni program ove svečanosti.

Marta Horvat, Stara Moravica: "Čekali smo ovaj trenutak da se ljudi konačno mogu slobodno kretati posle virusa, pandemije i da se možemo ovde okupiti."

U okviru programa nastupili su i učenici obrazovnih ustanova u Staroj Moravici, te grupe kulturnog centra.

Anet Nađ, Stara Moravica: "Zaista smo se puno pripremali za ovo i dosta smo brzo naučili korake i jako volimo ovo da radimo, jer smo takođe radosni i zabavni."

Pannon RTV/Kucor Dejan

Pre 236 godina u Staru Moravicu su se naselile 334 porodice iz Karcaga, Kunmadaraša i Jaskišera. Uprkos poteškoćama, naselje karakteriše razvoj, sloga i volja za činjenjem.

Laslo Pap, predsednik Saveta Mesne zajednice Stara Moravica: "Ovo selo ima 24 udruženja građana koja rade kod nas u selu i svih 24 udruženja su aktivna i zato možemo da okupimo zajednicu, da formiramo takvu zajednicu u kojoj svako može pronaći ono čime bi se bavio, dakle čak i decu animiramo."

Na manifestaciji povodom Dana sela je nastupio i sastav "Iriđ Honajmiriđ" koji je publici predstavio izbor svojih najpopularnijih muzičkih parodija.

Stara Moravica
godišnjica

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!