Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szloboda Tibor

Stiže napad krompirovog moljca

2020.08.14
16:02
2020.08.14
16:44
Forrás
Pannon RTV
Zreli krompir poljoprivrednici treba što pre da pokupe i da ga čuvaju na odgovarajućem mestu.

U narednih deset dana se očekuje intenzivan napad krompirovog moljca, jer u postavljenim feromonskim klopkama sve više leptirova - upozoravaju Poljoprivredna stručna služba i Prognozno-izveštajna služba za zaštitu bilja. Treća i četvrta generacija štetočina se preklapaju, pa se može očekivati povećana šteta - upozoravaju stručnjaci. Preporučuje se da poljoprivrednici što pre pokupe zreli krompir  i da skladište na odgovarajućem mestu, a na biljkama koje su još u razvoju treba da preduzmu sve potrebne mere zaštite bilja. Kod hemijskog tretmana, potrebno je strogo poštovati prehrambeno-bezbednosno vreme čekanja, jer većina hemikalija zahteva period čekanja od sedam dana.

krompir
krompirov moljac

Najnovije

10:11

Poskupljuje putarina

Vlade Srbije donela je na sednici odlluku o poskupljenju putarina za 14 odsto, odnosno 8 odsto za one koji koriste u uređaj za elektronsku naplatu putarine ENP.

Najčitanije

Mladić i devojka poginuli na Kopaoniku

Dvoje mladih smrtno je stradalo tokom noći na Kopaoniku vozeći motorne sanke, a dva člana Gorske službe spasavanja su ih zatekla na licu mesta, bez znakova života.

Preko pet granica

Mladi iz Ade, Subotice i Gunaroša predstavljaće Vojvodinu u finalu takmičenja Karpatskog basena u kvizu „Preko pet granica“. Nadmetanje je juče održano u Senti.