Ugrás a tartalomra
Panon RTV

Stočari u Vojvodini nalaze se u teškoj situaciji

2020-08-05
13:51
2020-08-05
18:15
Forrás
Panon RTV
Trenutne otkupne cene su znatno ispod 2 evra, a to ne pokriva ni troškove stočara. Mnogi zbog toga prestaju sa uzgojem, dok drugi pokušavaju sa novim vrstama tovnih goveda.

Uzgajivači svinja se trenutno ne žale, tržište je već duže vreme stabilno, a tovljenici se mogu prodati za 150 dinara po kilogramu.

Na osnovu prethodnog obećanja Vlade Srbije, da će biti otvoreno tursko tržište i da će uzgajivači goveda moći da prodaju stoku po ceni od oko 2,5 evra, to se nije ostvarilo – kažu stočari. Pored toga je i tržište Kosova zatvoreno za srpske uzgajivače, a i manifestacije su odložene zbog epidemije koronavirusa. Kao rezultat toga, stočari se suočavaju sa brojnim poteškoćama.

Ede Sarapka, stočar: „Kada kupimo malo tele za oko 650 evra, prema našim proračunima, da bi se posao isplatio, treba da dobiju minimalnu cenu od dva evra, jer je prosek sa kojim ih prodajemo između 600 i 700 kilograma. Dakle, kada dobijemo dvostruku cenu, od cene teleta, i oduzmemo stočnu hranu, postižemo taj rezultat, zajedno sa subvencijom, da se ipak isplati. U ovom trenutku međutim, nažalost, tih 150 dinara, što je oko 1,27 evra, je katastrofa."

U svinjogojstvu, poslednjih godina, vladaju stabilni uslovi, rekao je Nimrod Tomik, uzgajivač iz Bačke Topole. Cena svinja nije pala ispod 140-150 dinara, ali nije ni premašila maksimum od 170-180 dinara.

„Uvereni smo da se to neće spuštati niže, jer je poslednjih godina postojala tendencija poskupljenja svinja svakog leta, u julu-avgustu-septembru, a sada je obrnuto. Šta bi mogao da bude razlog tome, obično kažu da iz inostranstva uvoze ili žive svinje ili polutke, a mnogi se žale i na to da je zbog virus stao turizam. Tamo je umanjena potrošnja mesa koja se poslužuje, i to takođe može uticati na otkupnu cenu svinja."

Cena žive vage prasića takođe nije promenjena. Iako vakcinisanje prasadi podiže njihovu cenu za 50 do 60 dinara, uprkos manjoj potražnji, još uvek se mogu prodati za cenu od 230, odnosno 240 dinara po kilogramu - rekao je ovaj uzgajivač.

stočari
teška situacija
otkupna cena

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije