Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Stočarstvo: neujednačena potražnja, koleba se i cena

2021.11.22
15:04
2021.11.22
16:56
Forrás
Pannon RTV
Gazde ne mogu unapred da planiraju proizvodnju, mnogi su smanjili uzgoj, ili potpuno prestali da rade na gazdinstvu.

Potražnja za stokom je neujednačena, a istovremeno koleba se i otkupna cena. Porodica Bičkei iz Adorjana bavi se uzgojem goveda i proizvodnjom mleka. Prema njihovim rečima u selu se sve manje njih bave ovom granom, mnogi su likvidirali svoja gazdinstva, jer im je teško da opstanu. Kasni se sa isplatom premija za mleko, uzalud je bilo povećanje od tri dinara, kada se otkupna cena mleka i dalje kreće oko 25 dinara. Osim toga, ove godine i pad u proizvodnji mleka stvara nove probleme odgajivačima. Nisu dovoljne ni oranice od više hektara, u mnogo slučajeva mora se dokupiti stočna hrana.

„Početkom oktobra smo morali da kupimo detelinu jer su okolni poljoprivrednici držali cenu, nije se mogla kupiti detelina, seno, ništa. Mi smo je doneli iz Mola po ceni od 19 dinara za kilogram, posle nedelju dana smo odlučili da kupimo još, onda je već prodavao za 27 dinara" objašnjava Marija Bičkei, stočarka.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Odgajivačima stoke ne odgovaraju ni visoke cene žitarica, a zajedno sa tim skočila je i cena silaže, odnosno prihrane. Tibor Balaž, stočar iz naselja Vojvoda Zimonjić kaže: „Uvek smo tako učili od roditelja da ne treba  računati, jer će se onda otići u minus. Ali lud je čovek koji ne računa."

Potražnja za govedima je neujednačena, zbog toga u mnogo slučajeva poljoprivrednici ne mogu da računaju na prihod nakon prodaje. U ovom trenutku u zavisnosti od kvaliteta goveda za klanje, cena se kreće od 1,10 do 1,80 evra, dok se za tovne bikove ekstra kvaliteta daje 2,40 evra po kilogramu žive vage. Na žalost, ni svinjogojstvo nije u boljoj situaciji, zbog niske otkupne cene mnogi kod kuće drže tek nekoliko tovljenika za sopstvene potrebe. „U poslednja tri ili četiri meseca drastičan je otkup svinja. Traženje bi bilo, ali ponuda je sve manja. Ljudi odustaju od tova zbog ovih cena koje se kolebaju" kaže Robert Žoldoš, otkupljivač iz Totovog Sela.

Pannon RTV/Apczi Jenő

U Totovom Selu poslednjih dana su davali 185 dinara za kilogram žive vage svinjetine, ali se narednih nedelja može očekivati pad ove cene – kaže otkupljivač.

stočarstvo
privreda
cena

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:32

Najjeftinija cigareta koštaće 290 dinara

U Srbiji ponovo poskupljuju cigarete. Razloga za to je usklađivanje sa standardima Evropske unije. U prodavnicama se narednih dana uvode novi cenovnici, ali je nekoliko pušača već danas prijavilo da su za cigare platili deset dinara više.
18:01, Frissítve: 17:09

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.