Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Stravična oluja protutnjala Vojvodinom

2018.06.30
14:57
U petak oko 18 časova nebo se otvorilo iznad Subotice, olujni vetar nosio je sve pred sobom. Jedna osoba lakše povređena, krovovi leteli a stanovi prokišnjavali.

Prema nezvaničnim informacijama, u Subotici je jedna osoba lakše povređena, kada se drvo srušilo na vozilo u pokretu. Ulice su postale neprohodne, olujni vetar je lomio i obarao drveće, skidao krovove. Provala oblaka je trajala dvadesetak minuta, a oluja je još oko sat vremena nosila sve pred sobom. Nadvožnjak na Segedinskom putu bio je pod vodom a saobraćaj u gradu u kolapsu preko sat vremena.

U Novom Sadu i okolnim mestima takođe je bilo obilnih padavina. Jaka kiša trajala je do večernjih sati, ulice u pojedinim delovima grada bili su poplavljeni, saobraćaj u prekidu, podrumi, kuće i poslovni prostori su plivali u vodi. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Novom Sadu je pala najveća izmerena količina kiše, u roku od dva sata 127 litara po kvadratnom metru, što je daleko više od mesečnog proseka zadnjih godina. Vatrogasci su spašavali ljude iz potopljenih automobila i na više lokacija pompom izvlačili vodu iz zgrada. Zvaničnici apeluju građane da bez preke potrebe ne kreću na put.

Prolom oblaka nije zaobišao ni Beograd. Više naselja glavnog grada se poplavilo a manje reke se izlivale po predgrađu. Vodu su na kritičnim mestima pumpama izvlačili. Služba socijalne pomoći na terenu pomaže porodicama, premeštaju ih na bezbedna mesta. U jednom naselju oko 20 kuća je u opasnosti od poplave, 30 osoba je evakuisano. Zvaničnici tvrde da nema razloga za zabrinutost, jer kontrolišu situaciju. Mole stanovništvo da sarađuje sa vlastima i prati njihova uputstva. Prema rečima stručnjaka, obilna olujna kiša premašila je sva očekivanja. Izmereno je 50 litara kiše po metru kvadratnom i upozoravaju da se očekuje nastavak padavina.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović takođe je bio na terenu, sa jedinicama za vanredne situacije obišao je kuće i porodice u opasnosti.

Oluja
kiša
vetar

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije