Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Stručna ekskurzija zahvaljujući programu Erasmus+

2020-10-21
19:11
Forrás
Pannon RTV
10 mađarskih đaka, sa smera tehničari za zaštitu od požara, mogu da učestvuju na stručnoj ekskurziji, zahvaljujući Erasmus + đačkom programu razmene.

Učenici trećeg razreda Srednje škole „Lukijan Mušicki" u Temerinu, mogu steći znanje vezano za zaštitu od katastrofa u Budimpešti.

Đaci prvo učestvuju u radionicama, na kojima obrađuju teme vezane sa multikulturalizmom.

Aron Boroš: „Ovaj konkurs će nam pomoći prilikom upisa na fakultet, olakšaće nam zapošljavanje, a praktičnu profesiju možemo naučiti uživo."

U istraživačkom institutu mađarskog Obrazovnog centra za upravljanje katastrofama, đaci mogu da steknu znanje i rade sa alatima, koji u Srbiji nisu na raspolaganju - izjavila je Karolina Pakai, stručni nastavnik, koordinator programa: „Cilj stručnog programa je upoznavanje analitičkih tretmana uzorka područja za ispitivanje požara, ovladavanje analitičkim mernim alatima, razvijanje digitalnih i jezičkih kompetencija, razvijanje interkulturalnih kompetencija, podsticanje promena, razvijanje novih inovativnih nastavnih planova."

Milomir Radić, direktor ustanove, rekao je da program igra ključnu ulogu u životu institucije, jer đaci mogu da steknu znanje na evropskom nivou: „Program se organizuje na godišnjem nivou. Na raspolaganju nam je čitava godina. Nadam se da se razmena učenika može rešiti poboljšanjem epidemiološke situacije, što je ključ programa. Opšti cilj je da deca upoznaju susedne zemlje, a predstavnici susednih zemalja našu zemlju."

Dvonedeljno putovanje može da se održi tokom proleća, ako epidemiološka situacija bude dozvolila. Nakon ekskurzije, đaci će sve ono što su naučili u matičnoj zemlji predstaviti u Nišu.

Erasmus+
stručna ekskurzija
tehničari za zaštitu od požara
đački program razmene
zaštita od katastrofa
Temerin

Najnovije

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.