Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Subotica preuzela "Ključ Balkana"

2021.07.08
19:32
Forrás
Pannon RTV
To znači da grad severne Bačke, kao gost Morahaloma, ima priliku godinu dana da predstavlja svoje kulturne, ekonomske, društvene i verske vrednosti.

Subotica je dobila "Ključ Balkana" od Morahaloma u Mađarskoj. Subotica je dobila simbolični ključ 2020. godine, ali ga nije mogla preuzeti zbog epidemije koronavirusa, pa je tek ove godine preuzet.

Morahalom od 2019.godine obeležava 8. jul kao Dan Srbije. Ovim povodom se svake godine nekom od gradova u R. Srbiji predaje prelazni ključ. Primopredaja se dogodila tokom svečanog programa u Srpskom kulturnom centru "Kolo" u Morahalomu.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

"Ključ Balkana" je simbol koji povezuje srpsku i mađarsku naciju i jača prekogranične odnose, rekao je Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma. "Sa Suboticom smo imali vrlo ozbiljnu saradnju mnogo pre nego što je uspostavljeno priznanje "Ključ Balkana", jer su rezultati toga bili Srpski kulturni centar "Kolo" i Mađarski kulturni centar na Paliću. Počeli smo ispočetka sa Zrenjaninom, sada smo se vratili u Suboticu, jer je "Ključ Balkana" sve jači kroz bliske prekogranične, srodničke, ekonomske i druge veze."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

"Ključ Balkana" je 2019.godine pripao Zrenjaninu. Posedovali su ga dve godine zbog epidemije koronavirusa. A sada pripada Subotici. Imre Kern, zamenik gradonačelnika, Subotica: „Osnovni cilj Subotice je da sprovedemo razne programe na slovenskim jezicima, odnosno na srpskom, hrvatskom i bunjevačkom jeziku u ovom kulturnom centru i mislimo da bi možda ti programi mogli biti uzvraćeni u Mađarskom kulturnom centru na Paliću. sa mađarskim programima. Naravno, ako postoji potreba za predstavljanjem programa sa mađarskim sadržajem ovde u kulturnom centru, to će biti moguće i ovde u Morahalomu."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine Grada Subotice je rekao da bi grad mogao ponovo da postane jedan od centara regije. „Mislim da je došlo vreme da Subotica ponovo postane jedan od centara ove regije kao rezultat izvrsnih ekonomskih odnosa, razvoja železnice i teritorijalnog razvoja. Granica se relativizuje, iako je još uvek teško o tome razgovarati u ovim letnjim mesecima, kada na graničnim prelazima moramo čekati satima, ali uprkos tome se realizuju projekti na kojima mnogi rade 25 godina."

Subotica će držati "Ključ Balkana" do 8. jula 2022.godine i proslediće putujući ključ do sledećeg grada u Srbiji. Još nije poznato koji će to grad biti.

Ključ Balkana
dr Balint Pastor
Imre Kern
Zoltan Nogradi

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.