Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Subotički Karitas pokrenuo pekaru

2021.09.20
16:32
2021.09.20
16:37
Forrás
Pannon RTV
Otvorena pekara i poslastičarnica u prostoru nekadašnjeg bioskopa Zvezda u Subotici.

Subotički Karitas putem socijalnog preduzetništva, poslastičarnice Lujza Blaha i pekare Pet hlebova želi da se bavi humanitarnim radom tako što će prodavati hleb i pecivo bez aditiva, pravljen na tradicionalan način. Ovaj projekat otvara 15 radnih mesta onima koji su u nepovoljnom položaju na tržištu radne snage.

Pekara peče hleb i peciva od prirodnih sirovina, na tradicionalan način, bez korišćenja aditiva, od ražanog brašna, spelte, integralnog brašna. Osim toga će biti proizvoda bez glutena, u prvo vreme u manjem izboru, koji će se kasnije proširiti.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Direktor pekare "Pet hlebova" i poslastičarnice "Lujza Blaha" Čaba Paško kaže da u perspektivi žele da prerastu u jednu živu galeriju, da on koji dođu ovde ne uživaju samo u ukusima već i da imaju šta da gledaju, kao jedna građanska poslastičarnica u kojoj se može govoriti o javnom životu, politici, kulturi, mesto u kojem se čovek oseća ugodno.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ideja da subotički Karitas započne socijalno preduzetništvo rodila se pre 6-7 godina. Dobili su ukupno 200 hiljada evra podrške za investiciju, glavni donatori su austrijski Karitas i tamošnji fond za razvoj, čiji su predstavnici došli na otvaranje.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Direktor subotičkog Karitasa Gabor Ric kaže da će zapošljavati lica koja teže nalaze posao, ili ga teže zadržavaju, čime im žele pomoći da ne budu socijalni slučajevi već aktivni članovi društva. Novac koji se zaradi treba da pruži časnu platu, dodao je.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ono što preostane iskoristiće se za obnovu drugih delova zgrade i druge nužne investicije. Kada sve bude završeno, deo profita će ići osnivaču, subotičkom Karitasu za pakete namirnica i druge donacije.

Karitas
pekara
Čaba Paško
Gabor Ric

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.