Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Sudbina nas je ovamo priključila

2020-02-23
20:47
Forrás
Pannon RTV
Na Gradskom groblju u Senti osveštane su spomen table dr Đerđa Kiščepčenji Šante i njegove supruge, kolumbarijum i spomen ploča Žužane Fernbah iz Apatina.

Zemni ostaci hirurga i političara koji je delovao početkom 1900-tih godina doneti su iz Budimpešte da ovde budu položeni na večni počinak.

Pomen je otpočeo mađarskom himnom u izvođenju Ane Barath Hajnal. Nakon toga župnik Oskar Seleš osveštao je spomen ploču. O životnom putu dr Đerđa Šante govorio je Laslo Guljaš,  hroničar Stare Moravice: „Dr Đerđ Šanta bio je čudesan čovek, političar, lekar, zemljoposednik. Njegov život vezan je za Staru Moravicu, Suboticu i Sentu. Postao je izuzetno poznat u prvom redu kao lekar. Kada je iz Budimepšte dospeo u Suboticu, kao hirurg, priznat je kao ginekolog i kao iskusan lekar."

Događaju je prisustvovala dr Ildiko Pilasanović, poreklom iz porodice Fernbah. Žužana je bila tetka ali i kuma njegovog oca. Na žalost, nekada tesne porodične veze, postepeno su prekinute: „U međuvremenu je zatvorena granica, i od tada otac je teško mogao da održava kontakt sa porodice. Tetka Žuža je umrla  51. godine. Znam da je pomagao njeno lečenje, s obzirom da mi je i otac bio lekar. Bolnica u Đenđešu, Pečujska klinika, na mnogo mesta je pokušao da joj pomogne. Niti su se na žalost pokidale, jer su okolnosti bile takve, dakle niti je bilo informatičkih, niti mogućnosti za putovanje."

Pomenu je prisustvovao i praunuk dr Đerđa Šante. Gabor Kiš kaže da je za njega ovo velika čast što su zemni ostaci njegovog pradede ovde položeni na večni  počinak. „Bio je osnivač Mađarske partije u Vojvodini 1922. godine i njen vođa, kasnije član Gornjeg doma parlamenta. Dakle, u svakom pogledu može da mi bude ideal."

Na kraju pomena prisutni su mogli da vide i prigodan program koji su izvele Erika Verebeš Krnač i Ana Barat Hajnal, i položeno je cveće kod spomen ploče. Plaganje tela na večni počinak ostvareno je uz podršku SVM-a, MNS-a i Fondacije „Keškenjuton" (Na uzanom putu) i članova porodice. Događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave Sente, lokalnih partija i organizacija. 

Senta
gradsko groblje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije