Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Suncokret za dodatnu pažnju

2021.10.06
20:10
Forrás
Pannon RTV
U Subotici predstavljene trake sa suncokretom za osobe sa smetnjama u razvoju.

Cilj ovih tračica je da skrene pažnju građanima da onaj ko ih nosi ima posebne potrebe, i da mu je možda za obavljanje nekih radnji potrebno malo više vremena nego prosečnom stanovniku.

Suncokret, kao simbol koji ukazuje na osobu koja ima i neke nevidljive smetnje širom sveta koristi se od 2016. godine. Uz traku, ide i list sa informacijama na kojima se nalaze osnovni podaci o korisniku, kao i podaci o osobama kojima treba da se obrati u slučajnu neočekivanih problema. Udruženje „Zajedno" jedno je od prvih organizacija u Srbiji koje je nabavilo tračice sa suncokretima, rekla je Marija Martić Papišta, saradnica Panon RTV-a i Udruženja „Zajedno".

„Ukoliko se sretnemo sa nekim ko oko vrata nosi ovaj simbol, sada konkretno u formi tračice, ili kao narukvica ili broš, onda to znači da se osoba nosi sa nekim poteškoćama, bilo psihičkim, bilo telesnim."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

U Srbiji još nije raširen ovaj metod, mnogi za ovu inicijativu smatraju i da ih dodatno obeležava – konstatuje Snežana Maravić, koordinator Udruženja „Zajedno".

„Ja uvek, na primer, kažem da to zavisi od toga kako ćemo kao društvo odreagovati. Ako mi vidimo osobu sa trakom, i toj osobu ustupimo mesto, pustimo je preko reda, malo usporimo u saobraćaju, zadržimo vrata od lifta, onda će to imati pozitivne efekte."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Nošenje tračica sa znakom suncokreta nije obavezno, i nosiće je samo osobe koje to žele.

suncokret
Zajedno
ZaJedno Egyesület

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.