Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

2021.08.01
14:12
2021.08.01
14:20
Forrás
Pannon RTV
Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Šupljak je odavno poznat po uzgoju belog luka a meštani su privrženi ovoj tradiciji. Dan danas se mnogi meštani bave uzgojem ovog zdravog povrća. Festival privlači ne samo lokalno stanovništvo nego i one koji žive dalje od ovog sela.

Proslava 23. Dana sela i 20. Festivala belog luka započela je u crkvi Svete Katarine uz svečanu misu i osveštanje hleba, a zabavni deo programa je upriličen na Vašarištu.

Naravno, glavnu ulogu na festivalu nosio je beli luk, bilo ga je u izobilju a posetioci su ga kupovali u većim količinama. Što se tiče cena, kilogram je koštao 300-400 dinara, a venac belog luka 450-700 dinara u zavisnosti od veličine. U ponudi su bile i veoma lepo aranžirane korpe sa belim lukom po ceni od 500 dinara.

Marija Šindrić je prvi put posetila festival: “Kupila sam beli luk jer ga puno koristim, volim ga i znam da je sigurno dobra berba.”

Prema rečima uzgajivača belog luka Hermine Batori, biljku je ove godine napala bolest i zato je rod manji i glavice su sitnije. Međutim, ukus je odličan, može dugo da stoji, zbog čega je potražnja za njim velika.

“Znaju da je beli luk sa Šupljaka zaista dobar.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Za decu su organizovane igre, u čišćenju belog luka jedna od pobednika je i Petra Vajda, koja je kući vredno vežbala za takmičenje. Za stariju generaciju upriličeno je takmičenje u pravljenju venaca od belog luka. Ovom prilikom se pozdravljaju i novorođenčadi naselja. Darivano je 17 beba koja su rođena u Šupljaku od Festivala belog luka 2019. godine.

Terez Vašarhelji, predsednica KUD “Ludaš Maći” Šupljak: “Među porodicama imamo veliki broj porodica sa više članova, sa dvoje, troje dece.”

Predsednik MZ Šupljak Tibor Aladič je u pozdravnom govoru naglasio snagu događaja važnu za održavanje zajednice.

“Kada se pripremamo za festival belog luka, svet prestane da postoji, svi se udružuju, sva udruženja koja postoje u selu stanu iza rukovodstva mesne zajednice. Mladi i stari čitavog sela usaglašeno rade na tome da događaj bude visokog standarda.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Šupljak je jedan od najstarijih našelja u okolini a festival govori o čuvanju tradicije – rekao je Balint dr Pastor predsednik Skupštine Grada Subotice.

“Činjenica da se ovi događaji organizuju po 20. odnosno 23. put, dokazuje da ste izdržljivi i uprkos poteškoćama smatrate važnim da proslavite sebe i svoje naselje.”

Nakon ceremonije otvaranja, na bini su nastupali članovi lokalnog KUD “Ludaš Maći”. Dan sela i praznik belog luka u Šupljaku završen je uličnim balom, a za dobru atmosferu bio je zadužen orkestar “Crvene košulje”.

Šupljak
festival
beli luk
Balint dr Pastor
Terez Vašarhelji

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.