Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Suša desetkovala paradajz

2022.08.15
14:21
2022.08.15
15:41
Forrás
Pannon RTV
Zbog suše je ove godine proizvedeno 40 posto manje paradajza. Većina poljoprivrednika je zabrinuta za budućnost sektora.

Žolt Čonka, povrtar iz Mola, počeo je sa uzgojem paradajza pre osam godina, doduše na manjem zemljištu, na pola jutra, od sopstvenih sadnica. Kako kaže, glasa za uzgoj na otvorenom zemljištu je prema njegovim rečima, paradajz ima drugačiji ukus u odnosu na onaj iz plastenika.

„Nema problema sa zalivanjem, to možemo rešiti. Ove godine je sunce uništilo većinu, jer je deo paradajza izgorelo. Ipak želim da nastavim jer sam ponosan na ono što radimo i mogu učiniti svim srcem, pronašao sam sebe u ovome."

Kako je rekao, prošle godine je skuvano i prodato 6500 litara soka od paradajza, ove godine može da obezbedi samo 60 odsto od toga.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Uzgoj biljke je za porodicu Čile Pap Horvat stara porodična tradicija od nekoliko decenija, trenutno na dva hektara uzgajaju nekoliko vrsta paradajza.

„Prodaja nije problem. Postoji potražnja, a ljudi su se za 20 godina navikli da paradajz kupuju kod nas. Naš problem je sad, da ima potražnje, ali nemamo šta prodati. Pre nekoliko godina počeli smo se baviti konzerviranjem, videli smo da ima potražnje i za tim."

Čila Pap Horvat je dodala, ukoliko bi imali veću količinu paradajza za prodaju, cena svežeg paradajza bi se kretala između 50 i 100 dinara po kilogramu, dok bi cena kuvanog paradajza bila oko 200-250 dinara.
 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Valeria Vilagoš, savetnica za gazdinstva opštine Ada: „Ovde u opštini Ada, uglavnom se povrtari bave uzgojem paradajza, najčešće u manjim količinama, koji sami prerađuju kod kuće i prodaju na pijaci, jer nema otkupnog mesta kao ranije, kada se paradajz nosio na prikolicama u ogromnim količinama na otkup."

Iako bi većina proizvođača ovu godinu praktično zaboravila, uvereni su da će sve biti bolje u budućnosti.

paradajz
suša

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.